Alles over brandend maagzuur tijdens je zwangerschap

brandend maagzuur zwangerschap Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Ga je net lekker in bed liggen, komt er brandend maagzuur omhoog. Hoe ontstaat deze zwangerschapskwaal en wat kun je er aan doen? Dat leggen we je uit.

Lees verder onder de advertentie

In je maag zit zuur. Dit maagzuur mengt met je eten en helpt bij de vertering. Omdat je maagwand beschermd wordt door slijm, voel je het normaal gesproken niet branden. Maar je voelt het wél als het in je slokdarm komt, want die is niet beschermd. 
 

Lees verder onder de advertentie

Hoe zit het tijdens je zwangerschap?

Brandend of opkomend maagzuur is een kwaal bij veel zwangere vrouwen: zeker de helft tot 75 procent heeft er last van. Het hormoon progesteron zorgt er namelijk voor dat je spieren tijdens je zwangerschap meer ontspannen zijn.
Ook de sluitspier die de maag aan de bovenkant afsluit. Daardoor kunnen er kleine beetjes maagzuur van je maag naar je slokdarm gaan.

Lees verder onder de advertentie

Je kunt er meer last van krijgen als je buik groeit en die dus meer druk geeft op je maag. Bij de meeste vrouwen ontstaan de klachten in de vijfde maand van hun zwangerschap.
 

Wat kun je er aan doen?

Ten eerste is het belangrijk om rustig te eten en goed te kauwen, zodat je eten ook goed verteerd kan worden. Neem kleine maaltijden en verdeel die over de dag: liever een paar kleine porties dan drie grote.

Lees verder onder de advertentie

Ook belangrijk: voorkom zwaar en vet eten, zoals pizza. Ook cafeïne houdende dranken zoals koffie, thee en cola en zure vruchtensappen kunnen klachten verergeren. Neem juist wel producten met vezels.

Veel vrouwen hebben last van opkomend maagzuur als ze gaan liggen. Zorg er dus voor dat je niet meer eet vlak voordat je naar bed gaat. Geef je maag de tijd om het voedsel te verwerken. Heb je er toch last van in bed, slaap dan met een extra kussen onder je hoofd of zet het hoofdeinde van je bed wat hoger.

Helpen al deze tips niet? Overleg dan met je verloskundige of huisarts. Je kunt eventueel medicatie krijgen die veilig is voor jou en je baby.

Bron: Voedingscentrum, Nutricia en De Verloskundige.

Lees verder onder de advertentie

 

 

Nog meer tips tijdens je zwangerschap?
Volg ons op Facebook en Instagram >

Meest bekeken