Kun je weer direct zwanger worden na een keizersnede? En wat zijn de mogelijke complicaties bij de bevalling? Antwoorden op deze (en meer) vragen lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Het algemene advies is om na een keizersnede zes tot twaalf maanden te wachten met opnieuw zwanger worden. Zo kan het litteken en jouw lichaam goed herstellen. Of je bij een tweede zwangerschap opnieuw bevalt middels een keizersnede is (mits het medisch mogelijk is) aan jezelf: ongeveer 75 procent van de vrouwen kiest na een eerdere keizersnede, de volgende keer voor een vaginale bevalling. Vaak is het wél noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen.
Lees verder onder de advertentie
Voordelen van een vaginale bevalling zijn:
Na een vaginale bevalling ben je sneller weer fit.
Er minder risico’s dan wanneer je opnieuw een keizersnede krijgt, zoals infectie, bloedverlies, trombose, schade aan blaas, darm en bloedvaten.
De ademhaling van de baby komt na een vaginale bevalling vaak beter op gang. Dit komt omdat tijdens het persen het vocht uit de longen wordt gedrukt.
Je hebt een grotere kans dat een eventuele volgende bevalling ook weer vaginaal kan.
Risico’s van een vaginale bevalling zijn:
Het belangrijkste risico is dat tijdens de weeën het litteken in de baarmoeder van de eerdere keizersnede scheurt (een ruptuur). Dit is heel zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben voor jou en de baby. Het risico op een ruptuur bij een spontaan begonnen bevalling is ½ tot 1 procent. Het gebeurt bij 5 tot 10 op de 1000 vrouwen.
Bij een littekenruptuur is er door zuurstofgebrek een verhoogd risico op hersenschade voor de baby.
Bij een littekenruptuur loop je zelf ook risico’s.Je kunt bijvoorbeeld meer bloed verlies en schade aan de blaas krijgen. Een enkele keer moet de baarmoeder worden verwijderd.
Bij een geplande keizersnede, die plaatsvindt zonder dat er weeën zijn geweest, komt het scheuren van het litteken in de baarmoeder nauwelijks voor.
Risico’s van een geplande keizersnede zijn:
Een keizersnede is een operatie. Je loopt hierdoor een groter risico op infectie, bloedverlies, trombose, schade aan blaas, darm en bloedvaten.
Van een keizersnede herstel je langzamer dan van een vaginale bevalling.
Er zijn risico’s voor een volgende zwangerschap, zoals kans op een littekenscheur tijdens de weeën, verkeerd ingroeien van een placenta of meer verklevingen in de buik.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.