Alles over zwanger worden na een eerdere keizersnede

zwangerschap_na_keizersnede
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Kun je weer direct zwanger worden na een keizersnede? En wat zijn de mogelijke complicaties bij de bevalling? Antwoorden op deze (en meer) vragen lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Het algemene advies is om na een keizersnede zes tot twaalf maanden te wachten met opnieuw zwanger worden. Zo kan het litteken en jouw lichaam goed herstellen. Of je bij een tweede zwangerschap opnieuw bevalt middels een keizersnede is (mits het medisch mogelijk is) aan jezelf: ongeveer 75 procent van de vrouwen kiest na een eerdere keizersnede, de volgende keer voor een vaginale bevalling. Vaak is het wél noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen.

Lees verder onder de advertentie

 

Voordelen van een vaginale bevalling zijn: 

  • Na een vaginale bevalling ben je sneller weer fit.
  • Er minder risico’s dan wanneer je opnieuw een keizersnede krijgt, zoals infectie, bloedverlies, trombose, schade aan blaas, darm en bloedvaten.
  • De ademhaling van de baby komt na een vaginale bevalling vaak beter op gang. Dit komt omdat tijdens het persen het vocht uit de longen wordt gedrukt.
  • Je hebt een grotere kans dat een eventuele volgende bevalling ook weer vaginaal kan.

Risico’s van een vaginale bevalling zijn: 

  • Het belangrijkste risico is dat tijdens de weeën het litteken in de baarmoeder van de eerdere keizersnede scheurt (een ruptuur). Dit is heel zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben voor jou en de baby. Het risico op een ruptuur bij een spontaan begonnen bevalling is ½ tot 1 procent. Het gebeurt bij 5 tot 10 op de 1000 vrouwen.
  • Bij een littekenruptuur is er door zuurstofgebrek een verhoogd risico op hersenschade voor de baby.
  • Bij een littekenruptuur loop je zelf ook risico’s.Je kunt bijvoorbeeld meer bloed verlies en schade aan de blaas krijgen. Een enkele keer moet de baarmoeder worden verwijderd.

 

Lees ook
Waarom een keizersnede niet ‘de makkelijke weg’ is >

 

Voordelen van een geplande keizersnede zijn:

  • Bij een geplande keizersnede, die plaatsvindt zonder dat er weeën zijn geweest, komt het scheuren van het litteken in de baarmoeder nauwelijks voor. 

Risico’s van een geplande keizersnede zijn:

  • Een keizersnede is een operatie. Je loopt hierdoor een groter risico op infectie, bloedverlies, trombose, schade aan blaas, darm en bloedvaten.
  • Van een keizersnede herstel je langzamer dan van een vaginale bevalling.
  • Er zijn risico’s voor een volgende zwangerschap, zoals kans op een littekenscheur tijdens de weeën, verkeerd ingroeien van een placenta of meer verklevingen in de buik.

Bron: umcg.nl

 

Neem nu een abonnement op Kek Mama en profiteer van een geweldige aanbieding: 8 nummers én een Studio Noos-tas voor maar € 49,95!

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken