De pil, een spiraaltje of toch een pleister? De keuze in anticonceptie is enorm. Wij zetten op een rij welke soorten er zijn en waar je op moet letten.
Lees verder onder de advertentie
Wat is het?
Een anticonceptiemiddel beschermt je tijdens seks tegen zwangerschap. Vroeger was vooral seksuele onthouding in de periode van de eisprong de manier om te voorkomen dat je zwanger werd. Maar sinds de introductie van de pil in de jaren zestig van de vorige eeuw, zijn vrouwen massaal aan de anticonceptie gegaan.
Lees verder onder de advertentie
Soorten
Er zijn allerlei soorten en maten van anticonceptie verkrijgbaar. Sommige middelen bevatten hormonen, anderen niet. En waar je de pil bijvoorbeeld elke dag moet slikken, heb je er bij het gebruik van een spiraaltje geen omkijken naar. Wat je prettig vindt, is heel persoonlijk. Ook is het verstandig om te kijken wat voor bijwerkingen een anticonceptiemiddel heeft. Sommige vrouwen hebben nergens last van, anderen liggen regelmatig op de bank met flinke hoofdpijn of een misselijk gevoel dat veroorzaakt wordt door de anticonceptie die ze gebruiken. Overleg met je huisarts wat voor jou de meest ideale vorm van anticonceptie is.
Wij zetten een aantal soorten, met belangrijke voor- en nadelen, alvast voor je op een rij:
Lees verder onder de advertentie
De pil
De meest gebruikte methode in Nederland. Elke dag neem je rond hetzelfde tijdstip een pil om te voorkomen dat je zwanger wordt. Er zijn verschillende soorten met verschillende hormoonsamenstellingen. De samenstelling van de hormonen kan leiden tot wat vervelende bijwerkingen, waardoor je huisarts je waarschijnlijk aanraadt om een ander soort anticonceptiepil te proberen. Het grote voordeel van de pil: hij is zeer betrouwbaar. Mits je ‘m natuurlijk wél elke dag trouw slikt.
Lees verder onder de advertentie
De pleister
Wil je niet elke dag een pil slikken, maar wel controle houden over je menstruatie? Dan is de anticonceptiepleister een uitkomst. Deze is dun en flexibel en heeft de kleur van je huid, dus hij valt niet op. Ook handig: de pleister, die ongeveer 4,5 bij 4,5 centimeter groot is, kan tegen water en zweet. Prima om mee te douchen of zwemmen dus. Je gebruikt ‘m één week: dat zijn dus drie pleisters per cyclus. Nadeel is dat deze vorm van anticonceptie minder betrouwbaar kan zijn bij vrouwen die zwaarder zijn dan negentig kilo.
Handig: met de anticonceptiering hoef je maar één keer in de maand aan je anticonceptie te denken. Hij wordt ook wel NuvaRing genoemd en je plaatst ‘m in je vagina. Na drie weken verwijder je ‘m, word je ongesteld en na je stopweek plaats je een nieuwe ring. In de NuvaRing zitten hormonen die gelijkmatig in je bloed terecht komen, waardoor je geen last hebt van dagelijkse hormoonpieken. Bijwerkingen kunnen hoofdpijn en misselijkheid zijn, plus een wat groter risico op vaginale schimmelinfecties.
Lees verder onder de advertentie
De prikpil
Hierbij haal je een prik bij je huisarts, waarna je drie maanden lang beschermd bent tegen een zwangerschap. Er vindt geen eisprong meer plaats. Je kunt de prikpil krijgen via een spier in je bil of bovenarm, of met een injectie onder de huid. Met deze vorm van anticonceptie heb je geen stopweek, dus je kunt je menstruatie niet timen. Nadeel van de prikpil is dat het lang kan duren – tot ruim een jaar – tot je na het stoppen weer vruchtbaar bent. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om de hormonen te verwijderen.
Het staafje
Het anticonceptiestaafje Implanon NXT biedt je 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Handig dus als je niet elke dag aan anticonceptie wilt denken. Het staafje zit onzichtbaar in je bovenarm en geeft geleidelijk een lage dosis hormonen af. Ook deze vorm heeft geen stopweek. Het staafje wordt ingebracht door een arts en kan enkele bijwerkingen geven, zoals gevoelige borsten en wat gewichtstoename.
Spiraaltje
Met het spiraaltje ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen een zwangerschap – afhankelijk van het type spiraaltje dat je kiest. Een arts plaatst het spiraaltje in je baarmoeder en dan heb je er geen omkijken meer naar, want het werkt direct. Er bestaan twee soorten: een koperspiraal en hormoonspiraal. Het eerste bevat geen hormonen, het tweede bevat progestageen. Laat je informeren door je huisarts wat het beste bij jou past.
Condoom
Met het welbekende rubbertje kun je een zwangerschap voorkomen, mits je ‘m natuurlijk op de juiste manier gebruikt. Het kan gebeuren dat hij kapot gaat, zonder dat je er direct erg in hebt. Daarom is een condoom altijd minder betrouwbaar dan hormonale anticonceptie.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Amelia (30) is getrouwd met Liam (36), moeder van Mees (6) en Lucy (4). Ze vertelt over haar leven met twee jonge kinderen en hoe ze alles (meestal) draaiende houdt. Deze keer vertelt ze hoe ze zich tijdens haar zwangerschap allergisch voelde voor haar man.