Een mutsje is één van de eerste dingen die je baby gaat dragen als hij geboren is. Maar waarom is een babymuts zo belangrijk en tot wanneer gebruik je ‘m? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens je zwangerschap zit je baby maandenlang in een heerlijk warme omgeving: je baarmoeder. Zodra hij geboren wordt, is het ineens een stuk minder aangenaam voor hem. Om hem te beschermen tegen die ‘koude wereld’ wordt hij direct in een doek gewikkeld en op jouw borst gelegd.
Lees verder onder de advertentie
Na het wegen en opmeten van je baby, wordt hij aangekleed. Niet alleen het eerste pakje is daarbij belangrijk (al is het maar voor de foto), maar vooral ook het mutsje. Je baby kan zijn eigen temperatuur namelijk nog niet regelen en verliest veel warmte via zijn hoofd. Een mutsje helpt hem om goed warm te blijven.
Welke maat?
Een babymuts is dus onmisbaar en staat daarom ook standaard op de uitzetlijst. Maar welke schaf je aan als je zwanger bent? Er bestaan mutsjes in verschillende soorten en maten.
Lees verder onder de advertentie
Het beste kun je kiezen voor een katoenen muts. Die zit niet alleen zacht, maar ademt ook goed. Beval je in de winter? Dan kun je een gehaakt of gebreid exemplaar overwegen, omdat die wat warmer is. Ook is het fijn voor je baby als zijn oren bedekt zijn.
Qua maat is 56 gangbaar, 50 als je kind wat kleiner is dan gemiddeld of eerder geboren wordt. Bij sommige babymutsjes ontbreekt de maat en staat er beschreven dat ze te gebruiken zijn vanaf geboorte tot bijvoorbeeld drie maanden.
Het is aan te raden om twee babymutsjes te kopen, zodat je er een gemakkelijk in de was kunt gooien. Wil je een extra mutsje aanschaffen na de geboorte, dan kun je altijd de hoofdomtrek van je baby meten: het aantal centimeters staat gelijk aan de maat van het mutsje. Dan zit je altijd goed.
Lees verder onder de advertentie
Tot wanneer draagt je baby een muts?
Als je baby te vroeg geboren is, duurt het langer voordat hij zelf zijn temperatuur kan regelen. In dat geval zal hij een mutsje langer nodig hebben.
Lees verder onder de advertentie
Over het algemeen draagt een baby een muts in de eerste paar weken. Daarna hoef je ‘m alleen nog maar bij hem op te zetten als je naar buiten gaat.
Houd er wel rekening mee dat dit in de zomer misschien niet nodig is, als de mussen van het dak vallen. Je baby moet zijn warmte namelijk wel goed kwijt kunnen (via zijn hoofd) en het niet te heet krijgen. Controleer in zijn nek of je baby het aangenaam heeft qua temperatuur. Voelt hij klam aan of zweet hij, dan is je baby te warm gekleed en is een mutsje zeker niet nodig.
Ben je op zoek naar een leuk babymutsje voor je kleine of wil je er een geven als kraamcadeau aan een vriendin of familielid die zwanger is?
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Volkszanger Mart Hoogkamer zingt tegenwoordig niet alleen hits op het podium, maar ook slaapliedjes tot in de late (of vroege) uurtjes. Op 22 januari zijn hij en zijn vriendin Jennifer namelijk trotse ouders geworden van dochter Logan Nová Hoogkamer en dat maakt de zanger dolgelukkig.