Een mutsje is één van de eerste dingen die je baby gaat dragen als hij geboren is. Maar waarom is een babymuts zo belangrijk en tot wanneer gebruik je ‘m? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens je zwangerschap zit je baby maandenlang in een heerlijk warme omgeving: je baarmoeder. Zodra hij geboren wordt, is het ineens een stuk minder aangenaam voor hem. Om hem te beschermen tegen die ‘koude wereld’ wordt hij direct in een doek gewikkeld en op jouw borst gelegd.
Na het wegen en opmeten van je baby, wordt hij aangekleed. Niet alleen het eerste pakje is daarbij belangrijk (al is het maar voor de foto), maar vooral ook het mutsje. Je baby kan zijn eigen temperatuur namelijk nog niet regelen en verliest veel warmte via zijn hoofd. Een mutsje helpt hem om goed warm te blijven.
Lees verder onder de advertentie
Welke maat?
Een babymuts is dus onmisbaar en staat daarom ook standaard op de uitzetlijst. Maar welke schaf je aan als je zwanger bent? Er bestaan mutsjes in verschillende soorten en maten.
Lees verder onder de advertentie
Het beste kun je kiezen voor een katoenen muts. Die zit niet alleen zacht, maar ademt ook goed. Beval je in de winter? Dan kun je een gehaakt of gebreid exemplaar overwegen, omdat die wat warmer is. Ook is het fijn voor je baby als zijn oren bedekt zijn.
Qua maat is 56 gangbaar, 50 als je kind wat kleiner is dan gemiddeld of eerder geboren wordt. Bij sommige babymutsjes ontbreekt de maat en staat er beschreven dat ze te gebruiken zijn vanaf geboorte tot bijvoorbeeld drie maanden.
Het is aan te raden om twee babymutsjes te kopen, zodat je er een gemakkelijk in de was kunt gooien. Wil je een extra mutsje aanschaffen na de geboorte, dan kun je altijd de hoofdomtrek van je baby meten: het aantal centimeters staat gelijk aan de maat van het mutsje. Dan zit je altijd goed.
Lees verder onder de advertentie
Tot wanneer draagt je baby een muts?
Als je baby te vroeg geboren is, duurt het langer voordat hij zelf zijn temperatuur kan regelen. In dat geval zal hij een mutsje langer nodig hebben.
Over het algemeen draagt een baby een muts in de eerste paar weken. Daarna hoef je ‘m alleen nog maar bij hem op te zetten als je naar buiten gaat.
Houd er wel rekening mee dat dit in de zomer misschien niet nodig is, als de mussen van het dak vallen. Je baby moet zijn warmte namelijk wel goed kwijt kunnen (via zijn hoofd) en het niet te heet krijgen. Controleer in zijn nek of je baby het aangenaam heeft qua temperatuur. Voelt hij klam aan of zweet hij, dan is je baby te warm gekleed en is een mutsje zeker niet nodig.
Lees verder onder de advertentie
Ben je op zoek naar een leuk babymutsje voor je kleine of wil je er een geven als kraamcadeau aan een vriendin of familielid die zwanger is?
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]