Een mutsje is één van de eerste dingen die je baby gaat dragen als hij geboren is. Maar waarom is een babymuts zo belangrijk en tot wanneer gebruik je ‘m? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens je zwangerschap zit je baby maandenlang in een heerlijk warme omgeving: je baarmoeder. Zodra hij geboren wordt, is het ineens een stuk minder aangenaam voor hem. Om hem te beschermen tegen die ‘koude wereld’ wordt hij direct in een doek gewikkeld en op jouw borst gelegd.
Lees verder onder de advertentie
Na het wegen en opmeten van je baby, wordt hij aangekleed. Niet alleen het eerste pakje is daarbij belangrijk (al is het maar voor de foto), maar vooral ook het mutsje. Je baby kan zijn eigen temperatuur namelijk nog niet regelen en verliest veel warmte via zijn hoofd. Een mutsje helpt hem om goed warm te blijven.
Welke maat?
Een babymuts is dus onmisbaar en staat daarom ook standaard op de uitzetlijst. Maar welke schaf je aan als je zwanger bent? Er bestaan mutsjes in verschillende soorten en maten.
Lees verder onder de advertentie
Het beste kun je kiezen voor een katoenen muts. Die zit niet alleen zacht, maar ademt ook goed. Beval je in de winter? Dan kun je een gehaakt of gebreid exemplaar overwegen, omdat die wat warmer is. Ook is het fijn voor je baby als zijn oren bedekt zijn.
Qua maat is 56 gangbaar, 50 als je kind wat kleiner is dan gemiddeld of eerder geboren wordt. Bij sommige babymutsjes ontbreekt de maat en staat er beschreven dat ze te gebruiken zijn vanaf geboorte tot bijvoorbeeld drie maanden.
Het is aan te raden om twee babymutsjes te kopen, zodat je er een gemakkelijk in de was kunt gooien. Wil je een extra mutsje aanschaffen na de geboorte, dan kun je altijd de hoofdomtrek van je baby meten: het aantal centimeters staat gelijk aan de maat van het mutsje. Dan zit je altijd goed.
Lees verder onder de advertentie
Tot wanneer draagt je baby een muts?
Als je baby te vroeg geboren is, duurt het langer voordat hij zelf zijn temperatuur kan regelen. In dat geval zal hij een mutsje langer nodig hebben.
Lees verder onder de advertentie
Over het algemeen draagt een baby een muts in de eerste paar weken. Daarna hoef je ‘m alleen nog maar bij hem op te zetten als je naar buiten gaat.
Houd er wel rekening mee dat dit in de zomer misschien niet nodig is, als de mussen van het dak vallen. Je baby moet zijn warmte namelijk wel goed kwijt kunnen (via zijn hoofd) en het niet te heet krijgen. Controleer in zijn nek of je baby het aangenaam heeft qua temperatuur. Voelt hij klam aan of zweet hij, dan is je baby te warm gekleed en is een mutsje zeker niet nodig.
Ben je op zoek naar een leuk babymutsje voor je kleine of wil je er een geven als kraamcadeau aan een vriendin of familielid die zwanger is?
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]