Alles wat je moet weten over bekkeninstabiliteit

bekkeninstabiliteit bekkenpijn zwangerschap Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

De één heeft nergens last van, de ander kan tijdens haar zwangerschap geen stap meer zetten. Wat is bekkeninstabiliteit precies en kun je er iets aan doen?

Lees verder onder de advertentie

Als je last hebt van je bekken tijdens je zwangerschap, ben je niet de enige: ongeveer de helft van de zwangeren krijgt te maken van deze typische zwangerschapskwaal.

Lees verder onder de advertentie

Je bekken bestaat uit verschillende botten die met kraakbeen worden verbonden. De banden rond het kraakbeen worden door je zwangerschapshormonen soepeler en rekbaarder. Meestal gebeurt dit rond de twintigste week van je zwangerschap. Dit kan gevoelig of pijnlijk zijn, maar het heeft wel degelijk nut: je bekken is zich aan het voorbereiden op de bevalling. Je baby moet er immers doorheen om uiteindelijk geboren te worden.
 

Welke klachten kunnen er ontstaan?

Je kunt last krijgen van pijn middenvoor in het bekken, die kan uitstralen langs de binnenkant van je bovenbeen en naar je lies.

Ook kun je het voelen in je bil(len), rondom je stuitje en in je onderrug. Wat ook vaak voorkomt bij bekkenpijn, is de zogenoemde startpijn: pijn bij het starten van een beweging, zoals opstaan uit je stoel.

Lees verder onder de advertentie

Als je er langdurig last van hebt, kan de pijn vermoeiend zijn. Bovendien kan het langer duren om te herstellen van een inspanning, zoals een uurtje winkelen.


Lees ook:
Wat je allemaal kunt verwachten tijdens het tweede trimester van je zwangerschap >

 

Wat kun je er aan doen?

Helaas niet zo veel. Er bestaat geen medicatie die de pijn kan wegnemen. Het is belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en weet waar je balans ligt. Merk je dat je teveel hebt gedaan, doe de volgende keer dan rustiger aan. 
Door rust te nemen voorkom je dat je klachten erger worden, maar het is wel belangrijk om in beweging te blijven. Zo zorg je ervoor dat je spieren sterk blijven.

Lees verder onder de advertentie

Wil je graag sporten tijdens je zwangerschap? Ga dan na wat voor jouw lichaam werkt. Zo kan wandelen met bekkenpijn onprettig zijn, maar heb je geen pijn als je fietst of zwemt.

Heb je er erg veel last van en word je belemmerd in je dagelijkse bezigheden, neem dan contact op met je verloskundige of je huisarts. Eventueel kan een (bekken)fysiotherapeut je helpen om bepaalde oefeningen te doen die de klachten kunnen verminderen.
 

Is het blijvend?

In de meeste gevallen niet, maar de bekkenklachten zijn na je bevalling niet meteen over. Het duurt vaak lang voordat de verbindingen tussen je bekkenbeenderen weer volledig hersteld zijn.

Bovendien kunnen de klachten bij een volgende zwangerschap weer terugkomen – soms eerder en heviger. Het wordt aangeraden om te wachten met een volgende zwangerschap tot je zoveel mogelijk hersteld bent.
 

Lees verder onder de advertentie

Bron: Erasmus MC

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken