Een vruchtwaterpunctie is een onderzoek tijdens je zwangerschap waarmee je kan zien of je baby een chromosoomafwijking of andere genetische aandoening heeft. Maar wanneer wordt er een vruchtwaterpunctie afgenomen? Wij leggen het uit.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens de vruchtwaterpunctie (ook wel amniocentese) genoemd, wordt er via je buikwand een beetje vruchtwater uit je baarmoeder afgenomen. Hierin zitten lichaamscellen en eiwitten van je baby, die de arts kan onderzoeken op afwijkingen aan de chromosomen en genen. Het onderzoek wordt gedaan vanaf de vijftiende week van je zwangerschap en wordt door de meeste vrouwen niet als pijnlijk ervaren. Een verdoving is daarom vaak niet nodig.
Lees verder onder de advertentie
Waarom?
Er zijn verschillende redenen waarom een arts een vruchtwaterpunctie wil afnemen.
De NIPT gaf een afwijkende uitslag
Uit de combinatietest kwam naar voren dat je een verhoogd risico hebt op een kind met een aandoening
Tijdens de echo is iets afwijkends bij je baby gezien
Je bent eerder zwanger geweest van een baby met een aandoening
Er komen in de familie chromosomale aandoeningen voor
De test kent twee vormen: het klassieke chromosoomonderzoek en de snelle aneuploidie-test. Bij het klassieke onderzoek worden de cellen op kweek gezet in een laboratorium. Na ongeveer drie weken heb je de uitslag.
Lees verder onder de advertentie
Is er sprake van een verhoogde kans op downsyndroom, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau? Dan kiezen ouders vaak voor de snelle aneuploidie-test. Hierin worden alleen de chromosomen onderzocht en is het niet nodig om de cellen op kweek te zetten. Hier ontvang je de uitslag binnen een week.
Pijn?
Na de vruchtwaterpunctie hebben vrouwen vaak een paar dagen last van ‘menstruatie-achtige’ pijn. Verlies je ineens bloed, heb je koorts of heftige buikpijn? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of gynaecoloog.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.