Een vruchtwaterpunctie is een onderzoek tijdens je zwangerschap waarmee je kan zien of je baby een chromosoomafwijking of andere genetische aandoening heeft. Maar wanneer wordt er een vruchtwaterpunctie afgenomen? Wij leggen het uit.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens de vruchtwaterpunctie (ook wel amniocentese) genoemd, wordt er via je buikwand een beetje vruchtwater uit je baarmoeder afgenomen. Hierin zitten lichaamscellen en eiwitten van je baby, die de arts kan onderzoeken op afwijkingen aan de chromosomen en genen. Het onderzoek wordt gedaan vanaf de vijftiende week van je zwangerschap en wordt door de meeste vrouwen niet als pijnlijk ervaren. Een verdoving is daarom vaak niet nodig.
Lees verder onder de advertentie
Waarom?
Er zijn verschillende redenen waarom een arts een vruchtwaterpunctie wil afnemen.
De NIPT gaf een afwijkende uitslag
Uit de combinatietest kwam naar voren dat je een verhoogd risico hebt op een kind met een aandoening
Tijdens de echo is iets afwijkends bij je baby gezien
Je bent eerder zwanger geweest van een baby met een aandoening
Er komen in de familie chromosomale aandoeningen voor
De test kent twee vormen: het klassieke chromosoomonderzoek en de snelle aneuploidie-test. Bij het klassieke onderzoek worden de cellen op kweek gezet in een laboratorium. Na ongeveer drie weken heb je de uitslag.
Lees verder onder de advertentie
Is er sprake van een verhoogde kans op downsyndroom, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau? Dan kiezen ouders vaak voor de snelle aneuploidie-test. Hierin worden alleen de chromosomen onderzocht en is het niet nodig om de cellen op kweek te zetten. Hier ontvang je de uitslag binnen een week.
Pijn?
Na de vruchtwaterpunctie hebben vrouwen vaak een paar dagen last van ‘menstruatie-achtige’ pijn. Verlies je ineens bloed, heb je koorts of heftige buikpijn? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of gynaecoloog.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.