Je sleutelbos op de raarste plekken terugvinden of er pas in de auto achterkomen dat je geen beha draagt: veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van zwangerschapsdementie. Maar hoe komt dat?
Lees verder onder de advertentie
Kun je je moeilijk concentreren, is je reactievermogen slechter, ben je warrig en vergeet je snel dingen? Dat zijn allemaal kenmerken van zwangerschapsdementie. En hoewel het misschien heftig klinkt, is het volkomen normaal, ongevaarlijk en tijdelijk. Bij ‘echte’ dementie is er namelijk sprake van blijvende beschadigingen in de hersenen en bij zwangerschapsdementie is dit niet het geval – je werkgeheugen en reactievermogen werken alleen even minder goed.
Lees verder onder de advertentie
Progesteron
En eigenlijk is dat ook helemaal niet zo gek, want zodra je zwanger wordt, ligt jouw prioriteit bij de baby en is er even minder ruimte voor andere zaken. Daarbij maakt je lichaam tijdens de zwangerschap veel progesteron aan. Uit onderzoek blijkt dat een verhoogde hoeveelheid hiervan (in combinatie met slaapgebrek – iets waar veel vrouwen vooral in het derde trimester last van krijgen) invloed kan hebben op het deel in je hersenen dat herinneringen opslaat.
Deze voedingsstof speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersendelen in de baarmoeder. Je baby snoept hier dus gretig van waardoor er minder voor jou overblijft. Met als gevolg dat je geheugen tijdelijk wordt aangetast.
Lees verder onder de advertentie
Wat doe je eraan?
Zwangerschapsdementie is vervelend, maar gelukkig tijdelijk. Dit kan je in de tussentijd helpen:
Maak aantekeningen Op post-its, je telefoon of in je agenda: schrijf alle dingen die je niet mag vergeten op.
Neem voldoende rust en maak je niet te druk Een goede nachtrust kan al wonderen doen.
Vraag om hulp Je partner, familie of vrienden willen je vast helpen met bepaalde taken, en dat geeft jou weer rust
Eet vette vis (geen rauwe vis of zoute haring) Het liefst twee keer per week. waarom? Veel vissoorten bevatten essentiële vetzuren en die zijn weer goed voor je geheugen.
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Wie K3 zegt, denkt aan vrolijke liedjes, kleurrijke outfits en een flinke dosis nostalgie. Maar in het RTL-programma Renze op Zondag werd aan de talkshowtafel een verrassend geheim onthuld door Miquel Wiels, de tekstschrijver van K3. In het liedje Kuma Hé zit namelijk een spicy boodschap verscholen.