Niet bekend met hypnobirthing? Dan klinkt het misschien een tikje zweverig. Maar dat is het niet. Het is een natuurlijk proces waarbij vertrouwen, positiviteit en samenwerking centraal centraal. Geen ‘geitenwollensokken- of pufcursus’, maar een leuke en praktische voorbereiding op de geboorte van je kindje.
Lees verder onder de advertentie
Angst is een slechte raadgever en zorgt vaak voor spanning. En dat maakt een bevalling er niet makkelijker op. Om te zorgen dat spanning niet de overhand krijgt, kan het helpen om bepaalde oefeningen te doen en vertrouwen te creëren in je lichaam. Hypnobirthing dus. Dit heeft een bewezen positief effect op het verloop van je bevalling, aldus platform Baby Op Komst.
Lees verder onder de advertentie
Vertrouwen en controle
De basis van hypnobirthing is ontspanning, visualisatie en zelfhypnose. Zowel positieve als negatieve gedachten hebben invloed op je bevalling. Door tijdens een cursus te leren focussen op de ademhaling en diepe concentratie krijg je vertrouwen in en controle over je bevalling. Hypnobirthing helpt je om positief te zijn tijdens je bevalling zodat deze soepeler verloopt.
Het liefst begin je met een cursus hypnobirthing als je tussen de 25 en 30 weken zwanger bent. Eerder starten mag ook. Dan heb je voldoende tijd om te oefenen met ontspanning, visualisatie en zelfhypnose. Tijdens de cursus krijgen jij en je partner in vijf sessies van 2,5 uur uitleg over de bevalling. Jullie krijgen een ‘lesje’ geschiedenis en er wordt verteld waarom vrouwen tegenwoordig (onnodig) bang zijn om te bevallen. Daarnaast leer je welke houdingen positief werken, hoe je van je slaap- of ziekenhuiskamer een eigen plek maakt én je leert ontspannings- en ademhalingstechnieken toe te passen. Hierdoor krijg je gemakkelijker ontsluiting en vang je de weeën makkelijker op.
Lees verder onder de advertentie
Voordelen
Ben je nog niet helemaal overtuigd en benieuwd naar de voordelen van hypnobirthing? We zetten er een paar voor je op een rij:
Als je ontspant, komen endorfines vrij in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart.
Wanneer je ontspannen bent, gaat je baarmoedermond soepeler open.
Baby van moeders die hypnobirthing toepassen komen vaak rustiger ter wereld.
Tijdens hypnobirthing zijn minder ingrepen (zoals inknippen) nodig.
Doordat je zelf de regie houdt, kijken veel moeders positief terug op de bevalling.
Je partner leert hoe hij of zij jou goed kan ondersteunen.
Aan ieder verhaal zitten twee kanten. En dus ook voor- én nadelen. Je vindt die laatste hieronder:
De cursus hypnobirthing is intensief en vraagt veel tijd van je, je moet ook thuis aan de slag met ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
Met een aanvullend pakket krijg je van de zorgverzekering een deel vergoed, maar je bent voor een groepscursus al snel 300 euro kwijt. Voor een privécursus betaal je vaak het dubbele.
De cursus is een hulpmiddel, maar biedt geen garantie voor een pijnloze bevalling. Om teleurstellingen te voorkomen is het beter om je daar dan ook niet te veel aan vast te houden.
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.Bron: Baby Op Komst
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.