Heb je een kinderwens, maar lukt het niet om via de natuurlijke weg zwanger te raken? Dan kun je intracytoplasmatische spermatozoön injectie (afgekort ICSI) overwegen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe deze behandeling precies in z’n werk gaat, leggen we uit.
Wa is ICSI?
ICSI is een bijzondere vorm van IVF. Bij IVF worden de zaadcellen in het laboratorium bij de eicellen in een kweekschaaltje gelegd, maar bij ICSI wordt één goede zaadcel geselecteerd en vervolgens direct in de eicel geïnjecteerd. Dit laatste wordt vooral toegepast als de man verminderd vruchtbaar is, bijvoorbeeld door slechte kwaliteit zaad. Ook als de bevruchting niet is gelukt tijdens de IVF-behandeling, bij hormonale stoornissen of bij endometriose kan ICSI een optie zijn.
Een ICSI-behandeling bestaat uit verschillende stappen:
Hormooninjecties – deze zorgen ervoor dat je eierstokken worden gestimuleerd en er meer eicellen rijpen.
Punctie – zijn de eicellen gerijpt? Dan worden ze door de vaginawand weggezogen met een naald. Je kunt hier een verdoving voor krijgen
Bevruchting – de goede zaadcellen van de man worden geselecteerd en (per één) in een eicel gebracht. Bij een succesvolle bevruchting, smelten de sperma- en eicel samen tot een embryo. Laboratoriummedewerkers beoordelen de kwaliteit van de embryo’s om te kijken welke in aanmerking komen voor terugplaatsing. Zijn er goede embryo’s over, dan kunnen die worden ingevroren.
Terugplaatsing – het embryo van de beste kwaliteit wordt via een dun, flexibel slangetje teruggeplaatst in de baarmoeder.
Afwachten – bij een uitblijvende menstruatie mag je 18 dagen na de punctie een zwangerschapstest doen. Als de behandeling niet gelukt is, begint 10 tot 14 dagen na de punctie je menstruatie weer.
Worden alle behandelingen vergoed?
Heb je een basisverzekering? Dan worden de eerste drie IVF-of ICSI-behandelingen vergoed tot de leeftijd van 43 jaar. De vierde poging (en soms meerdere pogingen hierna) wordt vergoed vanuit een aanvullende verzekering.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag