Ben je zwanger, kun je de hele reis naar je werk op je benen staan in een volgepakte tram. Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB heeft daarom een button in het leven geroepen, die aan andere reizigers duidelijk maakt dat je zwanger bent.
Lees verder onder de advertentie
Ken je ‘m nog, die slogan van vroeger, op stickers in de tram of bus: ‘Wilt u zitten? Ik kan staan’. Daarmee werden vooral plaatsen gereserveerd voor ouderen en minder validen. Dat je als zwangere ook niet altijd even goed op je benen kunt staan, of niet graag tussen een duwende massa staat, realiseren veel mensen zich niet. Reden voor moeder Noor Sintenie (31), 31 weken zwanger van haar tweede kind, om een bericht naar het GVB te sturen, vertelt ze aan Het Parool. In Londen en New York bestaan al babybuttons, die je – overigens met wisselend succes – kunt opspelden om anderen duidelijk te maken dat je zwanger bent. Ze vroeg zich af: waarom regelt Amsterdam dat niet?
Lees verder onder de advertentie
Baby on board
Geen gek idee, vond het GVB. Dus kun je nu via de website gratis een ‘Baby on board’-button bestellen. Bewijzen dat je zwanger bent hoeft niet; het vervoersbedrijf rekent erop dat er geen misbruik van zal worden gemaakt. Of mensen daadwerkelijk voor je opstaan, wanneer je de button draagt, is een tweede. Een verslaggever van de krant nam de proef op de som, en ondervond dat de meeste mensen op hun telefoon kijken, in plaats van naar de reizigers om zich heen.
Lees verder onder de advertentie
Ben je zwanger, of heb je gewoon een buikje?
Gedragspsycholoog Leonie Venhoeven zegt tegen Het Parool dat ze de tekst op de button – ‘Baby on board’ – bovendien niet duidelijk genoeg vindt. “Er staat geen handelingsperspectief op. Er wordt niet aangegeven wat je moet doen als je de button ziet. ‘Ik ben zwanger, gun je me jouw plek?’ zou duidelijker zijn.” Ook is opstaan voor mensen met zo’n button niet verplicht. Het voordeel van het speldje, volgens de psycholoog: “Het komt ook voor dat mensen wel willen opstaan, maar niet zeker weten of iemand zwanger is of gewoon een buikje heeft. Die ongemakkelijkheid kan met een button worden voorkomen.”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.