Eerst checken waar de dichtstbijzijnde wc is of de deur niet meer uit durven. De angst voor overgeven heeft Daniëlle flink beperkt in haar leven.
Lees verder onder de advertentie
Daniëlle (32), moeder van een zoon van 5:
“Toen ik een jaar of twee was, moest mijn vader heel erg overgeven waar ik bij was. Hij had een alcoholprobleem en hij had zich die dag klem gezopen. Waarschijnlijk heb ik door deze gebeurtenis onbewust een levenslange angst voor overgeven gevormd: emetofobie.
Lees verder onder de advertentie
Emetofobie
Zo herinnert mijn moeder zich nog dat zij tijdens de zwangerschap van mijn broertje moest overgeven en ik als vierjarig meisje huilend in foetushouding lag met mijn vingers in mijn oren. Ik ben niet bang voor ziek zijn, maar echt voor het daadwerkelijke overgeven.
“Als ik ergens op bezoek ging, zorgde ik dat ik wist waar de wc was, voor het geval ik moest braken”
Lees verder onder de advertentie
Deze angst heeft me enorm beperkt in mijn leven. Als ik ergens voor het eerst op bezoek ging, zorgde ik dat ik wist waar de wc was, voor het geval ik moest braken. Ook al gebeurde dat nooit. In mijn puberteit durfde ik zelfs de deur niet meer uit, omdat ik bang was om over te geven als ik bijvoorbeeld in de bus zat.
Ik ben in therapie gegaan en dat heeft de scherpe kantjes ervan afgehaald. Als mijn zoontje Sam ziek is en spuugt, kan ik er inmiddels rustig naast gaan zitten. Dan aai ik hem over zijn rug en zeg dat hij het er maar lekker uit moet gooien. Mijn moederinstinct is dan zo sterk aanwezig dat de paniekgedachten naar de achtergrond verdwijnen. Wel sta ik zo strak als een veer van de spanning als hij in bed ligt en hoest. Ik ben dan zo bang dat het overgaat in spugen.
Onlangs heb ik hier traumatherapie voor gehad en dat heeft geholpen. Het moment suprême moet nog komen, hij heeft daarna niet meer gespuugd, maar ik ben er een stuk relaxter onder.”
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzondenAbonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.