![sterrenbeelden koppig](https://img.kekmama.nl/w480/h480/d480/scalefit/kekmama/2024/07/sterrenbeelden-koppig-scaled.jpg)
Kinderen met deze sterrenbeelden luisteren vrijwel nooit
Als ouder heb je vast wel eens het gevoel dat je woorden het ene oor in en het andere oor uit gaan bij je kind. Maar wist je dat de sterren misschien een handje meehelpen?
Na de geboorte van je kind kun je vrij snel opnieuw vruchtbaar zijn. Maar wanneer begin je (weer) met anticonceptie? En wat zijn de mogelijkheden?
Wij zetten ze voor je op een rij.
Gebroken nachten, bijtanken van de bevalling: veel vrouwen hebben meteen na een zwangerschap weinig behoefte aan seks. Heb je dat wel, dan raadt de verloskundige sowieso aan zes weken te wachten om je lichaam de kans te geven te herstellen. Vervolgens kun je gaan denken aan anticonceptie. Wil je met of zonder hormonen? Geef je borstvoeding? En hoe snel zou je een tweede kind willen? Onderstaand overzicht helpt je hierbij.
Deze hormonale vorm van anticonceptie bestaat in verschillende uitvoeringen: de minipil, de combinatiepil en de prikpil.
Dit is een handig alternatief als je vaak vergeet om de pil te nemen. Je hoeft de pleister (die net als de combinatiepil verschillende hormonen afgeeft) maar één keer per week, gedurende drie weken op je lichaam te plakken. Daarna las je een stopweek in. Door de stopweek te verkorten, kun je je menstruatiecyclus verschuiven.
Lees ook
Column Lieve: ‘Ik rende naar de drogist voor een morning-afterpil’ >
Door de hormonen, progestageen en oestrogeen wordt de eisprong geremd. Je hoeft er niet voor naar de huisarts, want je kunt ‘m zelf inbrengen. Na drie weken haal je ‘m eruit, heb je een stopweek, word je ongesteld en vervolgens breng je een nieuwe ring in. Geef je borstvoeding? Dan wordt deze vorm van anticonceptie afgeraden.
Dit wordt door een arts net onder de huid van je bovenarm aangebracht en bevat voldoende van het progestageenhormoon etonogestrel voor drie jaar. Als je het staafje laat verwijderen, ben je meestal direct weer vruchtbaar. De hormonen die worden afgegeven, komen via moedermelk bij de baby terecht, maar volgens onderzoekers is dit niet schadelijk.
Deze kan worden ingebracht door de huisarts of in het ziekenhuis en heb je in twee vormen:
Met het welbekende rubbertje kun je een zwangerschap voorkomen, mits je ‘m natuurlijk op de juiste manier gebruikt. Het kan gebeuren dat hij kapot gaat, zonder dat je er direct erg in hebt. Daarom is een condoom altijd minder betrouwbaar dan hormonale anticonceptie.
Handig om te weten: tot en met de leeftijd van 20 jaar krijg je vanuit het basispakket een vergoeding voor anticonceptie. Zodra je 21 wordt, vervalt deze vergoeding. Je kunt dan besluiten om zelf voor anticonceptie te betalen of een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.