Ben jij zwanger en snurk je als een os? Schaam je niet! Het is hartstikke normaal. Wij vertellen je hoe het komt en geven je tips.
Lees verder onder de advertentie
Snurken tijdens de zwangerschap
Veel vrouwen hebben nog nooit gesnurkt en beginnen daar toch plots mee als ze zwanger zijn. Dat heeft een logische verklaring. Als je zwanger bent, houdt je lichaam extra veel vocht vast. Daarom hebben veel hoogzwangere vrouwen last van opgezwollen enkels. Aan vocht vasthouden ontkom je bijna niet. Zo’n 80% van de zwangere vrouwen heeft hiermee te maken.
Lees verder onder de advertentie
Opgezwollen slijmvliezen
Ook de slijmvliezen in je neus kunnen hierdoor opzwellen. Er is dan minder ruimte voor het in- en uitademen van lucht. Hierdoor ontstaat snurken. Naar schatting snurkt één op de drie zwangere vrouwen. De kans hierop is het grootst hoe verder je in je zwangerschap bent. Vanaf de 15e week neemt de kans toe, omdat er dan meer vocht wordt vastgehouden in het lichaam.
Lees verder onder de advertentie
Er zijn een aantal factoren die de kans op snurken kunnen vergroten:
Meerlingzwangerschappen
Gebruik van medicatie
Een hoge bloeddruk
Een hogere leeftijd
Diabetes en andere aandoeningen
Overgewicht
Wat kun je doen?
Het snurken is vaak onschuldig. De kans is groot dat je er na bevalling geen last meer van zult hebben. Het kan wel vervelend zijn voor jou, maar ook voor je partner. Nog even genieten van een goede nachtrust voordat de baby er is: door het snurken kan dat lastig zijn. Gelukkig kun je een aantal dingen doen.
Lees verder onder de advertentie
Slaap op je zij en niet op je rug. Als je op je rug ligt, wordt de doorgang in je neus nauwer.
Gebruik een extra kussen om wat hoger te liggen met je hoofd.
Zorg voor goede luchtkwaliteit in de slaapkamer: ventileer goed en gebruik eventueel een luchtbevochtiger.
Er zijn hulpmiddelen te koop. Denk aan neuspleisters, een antisnurkbeugel en neusspreiders. Deze kun je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap.
Helpt niks en maak je je zorgen? Bespreek het met je verloskundige of met je huisarts. Neem ook contact op met die laatste als je denkt dat er meer aan de hand is, zoals zwangerschapsdiabetes of als je hulp wil bij een gezondere leefstijl.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.