Als je zwanger bent, weet je waarschijnlijk wel wat weeën zijn, maar heb je ook van voorweeën gehoord? Wij vertellen je er alles over.
Lees verder onder de advertentie
Aan het einde van je zwangerschap gaat je lichaam zich klaarmaken voor de bevalling. Er kunnen dan voorweeën ontstaan. Het is dus een teken dat je baarmoeder zich aan het voorbereiden is, maar het betekent niet dat de bevalling al is begonnen. Sterker nog: het zegt helemaal niks over wanneer de bevalling van start gaat. Hoe zit dat precies?
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn voorweeën?
Bij voorweeën trekken de baarmoederspieren samen. Je kunt het gevoel verwarren met harde buiken, maar voorweeën zijn vaak wat pijnlijker. Bij een harde buik voelt je buik hard en gespannen aan, zonder dat dit echt pijn doet, terwijl voorweeën komen en gaan en wel pijnlijk zijn. Voorweeën zorgen meestal niet voor ontsluiting. Zeker niet als je zwanger bent van je eerste kindje. Als je al één of meerdere bevallingen hebt meegemaakt, kan er door voorweeën wel wat ontsluiting ontstaan, maar het zijn geen ontsluitingsweeën.
Lees verder onder de advertentie
Waar zijn voorweeën goed voor?
Voorweeën zijn wel degelijk nuttig. Ze zorgen ervoor dat het weefsel rondom de baarmoedermond zachter wordt en dat de baarmoedermond zelf korter en platter wordt. Dat laatste wordt verstrijken genoemd. Dit is allemaal ter voorbereiding op de ontsluitingsfase. Zo kan de baarmoedermond zich straks namelijk makkelijker openen. Door voorweeën kan je ook de slijmprop verliezen. Deze prop sluit de baarmoedermond tijdens de zwangerschap af.
Lees verder onder de advertentie
Hoe voelt het?
Voorweeën voelen een beetje als menstruatiekrampen. De kramp duurt ongeveer dertig seconde. Ze kunnen zorgen voor pijn in je buik, maar ook in je rug en benen. Het verschil tussen voorweeën en ontsluitingsweeën is dat voorweeën niet in sterkte en frequentie toenemen. Ze duren korter dan ontsluitingsweeën, zijn onregelmatiger en hebben geen pijnopbouw. Voorweeën kunnen zomaar weer verdwijnen, bijvoorbeeld als je je even lekker ontspant.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer krijg je meestal voorweeën?
Voorweeën zijn een typische kwaal voor het derde trimester. Je kunt ze weken voor je bevalling al krijgen, maar je kunt ze ook pas een paar dagen voor je bevalling ervaren. Sommige vrouwen hebben er helemaal geen last van. De meeste vrouwen krijgen de voorweeën ’s nachts, omdat de baarmoedermond dan het meest actief is. In het derde trimester kun je ook last krijgen van voorweeën tijdens seks, na fysieke inspanning, na het bewegen van je baby, bij een volle blaas of als je ziek bent of veel stress hebt. Er zijn dus allerlei factoren die ze kunnen aanwakkeren.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je ertegen doen?
Het kan zomaar zijn dat je schrikt van voorweeën. Gaat de bevalling beginnen? Waarschijnlijk heb je van je verloskundige instructies gekregen om de weeën te timen. Je zal dan al snel merken dat het niet om ontsluitingsweeën gaat, maar om voorweeën. Er zit dan namelijk geen regelmaat in. Je hoeft de verloskundige niet te bellen, tenzij je ook bloed verliest, vruchtwater verliest, pijn hebt bij het plassen of koorts hebt. Ook als je de slijmprop bent verloren en het meer dan twee weken voor je uitgerekende datum is, mag je de verloskundige bellen. Als dit allemaal niet aan de hand is, kun je het beste proberen om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Als je veel last hebt van de pijn van de voorweeën kun je een lekker warm bad of een douche nemen, een kruik pakken of wat ademhalingsoefeningen doen. Ook kun je een paracetamol innemen tegen de pijn.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]