Denise: ‘Mijn beste vriend gaat vreemd. Zijn vrouw weet het niet, ik wel’

24.09.2024 17:00
sssst geheim

Soms kom je in vreemde situaties terecht. Een gevalletje “hoe ben ik hier nou in beland?” Het overkwam Denise (31), die zich plotseling ongewild in een gekke driehoeksverhouding bevindt met haar beste vriend en zijn vrouw. En het is niet zoals je denkt.

“Ik snap het zelf ook nog steeds niet helemaal. Regelmatig vraag ik me af hoe ik in deze complexe situatie ben beland. Ik zit echt in een tweestrijd, en dat is heel vervelend. Het zit namelijk zo: mijn beste vriend vertelde me onlangs dat hij vreemd gaat. Al bijna twee jaar. Het zat hem erg hoog, hij moest het echt aan iemand kwijt. Maar ik zou willen dat hij mij er niet voor had uitgekozen.

Het gaat om een vrouw uit hun gezamenlijke vriendengroep. Hij kan het daarom aan het grootste deel van zijn vrienden niet vertellen, want dan weet binnen de kortste keer iedereen uit de vriendengroep het. Vandaar dat ik deze discutabele “eer” heb gekregen, want ik hoor niet bij die vriendengroep. Ergens voel ik me weldegelijk vereerd dat hij me voldoende vertrouwt om dit tegen me te zeggen, maar aan de andere kant had ik het liever niet geweten. Ten eerste keur ik – zoals iedereen, zou ik hopen – vreemdgaan af. Ten tweede ken ik zijn vrouw ook goed en spreek ik haar regelmatig. Ik zou haar geen vriendin noemen, maar sinds we allebei kinderen hebben, spreken we elkaar een stuk meer dan voorheen. Dit brengt mij in een heel lastige situatie, want ik heb mijn beste vriend moeten zweren dat ik het nooit aan zijn vrouw zal vertellen.

Lees ook – Jose ontdekt affaire van haar man door herpes: ‘Voelde me verminkt’

Vreemde driehoeksverhouding

Dat brengt ons dus in een heel vreemde driehoeksverhouding. Ik weet iets dat zij niet weet. Ondertussen laat zij steeds meer los over strubbelingen in hun relatie, ons contact gaat allang niet meer alleen over de kinderen. Als zij onzeker wordt door iets wat hij doet, weet ik wél waarom hij zo doet en dat zij niet gek is en dat ze zich geen dingen inbeeldt, zoals haar man dus beweert om zijn hachje te redden. Maar dat kan ik dus niet zeggen tegen haar, want dat heb ik beloofd. Gezworen, zelfs. Dat voelt heel naar. Ik voel me een huichelaar.

Ondertussen hoor ik dus van twee verschillende kanten dingen over hun relatie, dus ik weet soms zelfs meer van hen dan zij zelf van elkaar, want met elkaar praten doen ze blijkbaar niet echt. Of niet genoeg, in ieder geval. Het voelt als een enorme last op mijn schouders. Sinds we allebei kinderen hebben, spraken we regelmatig af met de kinderen, maar ik merk dat ik daar geen zin meer in heb nu ik weet dat hij vreemd gaat. Ik ben bang dat ik me op de een of andere manier verspreek of dat zijn vrouw aan mijn gezicht kan aflezen dat er iets is.

Lees ook – ‘Ik heb een kind uit een geheime affaire met een getrouwde man’

Einde van de vriendschap

Natuurlijk heb ik tegen mijn beste vriend gezegd dat hij het moet opbiechten aan zijn vrouw, en op zijn minst ook moet stoppen met de affaire. Dat zit er niet in, zo gemakkelijk is het volgens hem niet. Tsja. Deze hele situatie zet ook mijn vriendschap met hem enorm onder druk. Ik merk dat ik hem steeds meer uit de weg ga, om niet nog verder verwikkeld te raken in deze bizarre driehoeksverhouding. Dat doet me verdriet, want we kennen elkaar al bijna 20 jaar en hij is me heel dierbaar. Ik wil hem niet kwijt, maar voor mij is deze situatie niet houdbaar op deze manier.

Het zelf aan zijn vrouw vertellen, ga ik niet doen. Daar ben ik te loyaal voor naar mijn beste vriend. Daarbij vind ik dat aan hem, ik ga dat klusje niet voor hem opknappen. Zeker omdat ze ook een dochtertje hebben samen, vind ik dat echt niet aan mij. Maar als het zo door gaat en hij stopt niet met zijn affaire, zit er denk ik niks anders op dan het contact verbreken. Op deze manier heb ik alleen maar stress van onze vriendschap. Ik zou willen dat hij me nooit verteld had dat hij vreemd gaat.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.