‘Mijn oudere zus heeft drie kinderen, ik ben drie maanden geleden bevallen van mijn eerste. Ik dacht dat ik er veel aan zou hebben, een zus met bakken ervaring, maar de realiteit is dat ik me dood erger aan haar betweterigheid. Als mijn dochter huilt, trekt mijn zus haar het liefst uit mijn handen, want haar oplossing is altijd beter. Het is alsof ik niks goed kan doen. Hoe ga ik hiermee om?’
Lees verder onder de advertentie
Hoe ga je om met een betweterige zus?
It takes a village to raise a child: als nieuwbakken ouder is alle hulp welkom. Een betrokken familielid is goud waard. Soms heb je nu eenmaal oppas nodig of een helpende hand als het allemaal even teveel wordt. Maar wat als een familielid over je grenzen heengaat? En veel meer uit handen wil nemen dan waar je behoefte aan hebt? Zó ga je hiermee om:
Lees verder onder de advertentie
Vertel je zus jouw belangrijkste opvoednormen
Ga bij jezelf na wat jij het allerbelangrijkste vindt met betrekking tot je kind. Is dat een strikte bedtijd? Geen schermen bij je baby in de buurt? Of later: geen snoep? Schrijf de belangrijkste opvoednormen op (pick your battles, kom niet met een lijst van twintig dingen aan) en bespreek deze met je zus. Vertel haar: “Misschien heb jij dit anders gedaan bij jouw kinderen, dat is oké, maar ik wil graag dat iedereen die op mijn kind past het zo aanpakt.” Mocht ze zich hier niet aan houden, dan kun je haar hier in het vervolg makkelijker op aanspreken.
Lees verder onder de advertentie
Communiceer duidelijk
Ligt je baby in de box en wil je dat niemand haar oppakt? Zeg dit hardop. Wacht niet af tot het gebeurt om vervolgens uit je slof te schieten. Ook als je zus de baby van je over wil pakken, kun je ervoor kiezen om te zeggen: “Ik wil het graag even zelf doen.” Niemand kan immers gedachten lezen, ook je zus niet.
Lees verder onder de advertentie
Laat je zus zien dat jij het zelf kan
Voor je zus is het een nieuwe, onwennige situatie: haar kleine zusje is opeens moeder. Het is duidelijk dat het haar eerste impuls is om alles van je over te nemen. Jij bent immers nieuw in het moederschap, zij weet al van wanten. Hoe je van dit gedrag afkomt? Door haar te laten zien dat je hartstikke goed weet wat je doet. Huilt je baby en komt zij gelijk met adviezen? Negeer haar, blijf rustig en los de situatie op zoals je dat ook zou doen als ze er niet was. Klinkt hard, maar zo ziet ze wel dat haar adviezen niet nodig zijn. De volgende keer zal ze zich misschien al wat meer afwachtend opstellen.
Lees verder onder de advertentie
Zoveel mensen, zoveel meningen
Een kind opvoeden kun je nou eenmaal op honderd verschillende manieren doen. Het feit dat je zus al drie kinderen groot gebracht heeft, betekent niet dat haar mening de enige juiste mening is. Laat je dus niet onzeker maken. Je kind is je graadmeter: gaat het goed met haar? Dan zal je wel iets goed doen! Laat de mening van je zus geen graadmeter zijn. Vindt zij bijvoorbeeld dat je niet streng genoeg bent? Leg haar dan uit dat iedere ouder het op zijn eigen manier doet, en dat dit jouw manier is.
Lees verder onder de advertentie
Ga niet in discussie
Doe jij iets anders dan je zus, omdat onderzoek heeft aangetoond dat dat beter is? Werp dit niet voor haar voeten. Ook niet als zij jou aanspreekt op jouw manier van handelen. Door uitgebreid uit te leggen waarom haar keuze niet de juiste is, kun je haar kwetsen. Met ‘bedankt voor de tip, maar ik doe het liever zo’ kom je vaak verder. Vraagt ze om tekst en uitleg? Blijf dan respectvol en benadruk dat er niks mis is met haar manier, maar dat jij voor een andere wijze hebt gekozen.
Blijf dankbaar
Laat de irritaties je niet opslokken. Besef dat alle bemoeienis uit een goed hart komt: je zus wil je helpen. De manier waarop is misschien niet altijd fijn, maar toch is het belangrijk om je dankbaarheid te blijven uiten. Anders wil je zus je in de toekomst misschien wel nooit meer helpen. Bedankt haar dus voor dat avondje oppassen, ook als niet alles precies verliep zoals jij het voor ogen had.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.