Bevallen in bad: zo werkt dat

badbevalling
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Moet je er niet aan denken om in volle glorie op een (beval)bed te liggen? Dan is een badbevalling een mooie optie. Door het warme water kan je je lichaam goed ontspannen en het verzacht de pijn. 

Lees verder onder de advertentie

Maar er zijn meer voordelen – wij zetten ze op een rij.

 

Warm water

Bij een badbevalling beval je, de naam zegt het al, in bad. De eerste weeën vang je nog niet in het bad op: pas wanneer de verloskundige groen licht geeft – vaak als de actieve fase van de bevalling begonnen is – kun je in het bad stappen. Na ongeveer twee uur in het water is het goed om er even uit te gaan. Zo went je lichaam niet aan de warmte en blijft de temperatuur (zo’n 37 graden) een ontspannen werking hebben. 

Lees verder onder de advertentie

Wil je dat je baby in bad ter wereld komt? Dan is het ook voor je kleintje het belangrijk dat het water op 37 graden blijft. Zo voorkom je dat hij een ademprikkel krijgt als-ie nog onder water is. Om het water op temperatuur te houden, wordt het bad gedurende de bevalling bijgevuld met heet water. Met een speciale pomp kan het overtollige water eruitgehaald worden. 

 

Bevalbad

Een bevalbad is groter én dieper dan een ‘normaal’ bad. Zo wordt je hele buik door het water gesteund en kan de verloskundige er goed bij. Ook zijn de randen zacht, waardoor je er fijn tegenaan kunt leunen. De meeste ziekenhuizen hebben een speciaal bevalbad, maar het is altijd goed om dit vooraf te checken. Is er geen bad aanwezig? Dan zou je in overleg ook een eigen (gehuurd) opblaasbad mee kunnen nemen. Wil je thuis bevallen? Overleg dan met de verloskundige wat de mogelijkheden zijn. 

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook
‘Tijdens de bevalling van mijn vrouw stond ik aan de grond genageld’ >

 

Voordelen

  • In warm water kun je goed ontspannen. Ook de spieren in je buik, bekken en baarmoeder zijn ontspannen, waardoor je baby makkelijker kan indalen.
  • Het warme water stimuleert de aanmaak van de belangrijke bevallingshormonen oxytocine en endorfine. Oxytocine zorgt voor effectieve weeën en endorfine werkt als een soort ‘pijnstiller’: een goede combinatie, dus.
  • Water maakt je gewichtsloos, waardoor je makkelijker kunt bewegen en een houding kunt vinden.
  • Je partner kan je in het bad ondersteunen, als jullie dat willen.
  • Door het warme water rekt het weefsel van het perineum (het gedeelte tussen je vagina en je anus) beter mee. Hierdoor is de kans op scheurtjes of een knip kleiner.
  • Je baby komt niet direct ‘koud’ ter wereld, dus de overgang is voor het kindje minder heftig.

 

Nadelen

  • Wil je een bad huren? Dan komen daar extra kosten bij kijken (gemiddeld tussen de 100 en 300 euro).
  • Het duurt gerust een uur voordat een bevalbad vol is.
  • Het kan zijn dat een badbevalling door een medische reden toch niet door kan gaan. 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >

Meest bekeken