Je kunt natuurlijk de hele dag door rennen, maar je kunt ook even stoppen en aan jezelf denken. Daar word je namelijk blijer van.
Lees verder onder de advertentie
BIOLOOG RUUD VAN DEN BOS: “Spijsvertering, groei en weerstand zijn allemaal systemen waarop het lichaam werkt. Ze vragen wisselend om voorrang; bij dieren is dat net zo. Alle systemen zorgen ervoor dat onze energie over een bepaalde periode optimaal wordt ingezet, omdat we maar een beperkte hoeveelheid energie hebben terwijl er veel moet gebeuren. Tijdens een zwangerschap gaat alle energie naar de ontwikkeling van het kind; andere systemen krijgen dan even wat minder.
Lees verder onder de advertentie
Tijd nemen om op te laden
Veel mensen realiseren zich niet goed dat de beschikbare energie beperkt is en doen van alles tegelijk, zonder tijd te nemen om op te laden. Hoe meer ze één systeem overvragen, hoe meer dat ten koste gaat van andere systemen. Als een vrouw echt overbelast raakt, kan het zelfs lastig zijn om zwanger te worden. Het lichaam gaat niet investeren in een zwangerschap als er al zo veel energie naar een ander systeem gaat. Gelukkig beschermt het lichaam zichzelf en geeft het op tijd signalen af als het moet opladen: je wordt moe. Geef daar vooral gehoor aan.
Lees verder onder de advertentie
Je merkt het nadat je een flinke maaltijd hebt gegeten, dan gaan de maag en darmen hard aan het werk en voel je je slaperig. En na een lange wandeling eet en rust je totdat je je weer fit voelt. Veel mensen nemen op die momenten liever een kop koffie en gaan weer verder, omdat ze nog meer willen doen. Accepteer dat het niet altijd én én én kan zijn. Je leven wordt er een stuk aangenamer van.
Regelmaat
Regelmaat geeft het lichaam tijd om zich voor te bereiden op komende gebeurtenissen. Als iemand elke dag om twaalf uur eet, beginnen de maag en darmen zich om half twaalf al voor te bereiden op de maaltijd. Door regelmatig te leven, spaar je dus energie en kan je meer aan. Dit betekent niet dat je dingen moet forceren.
Lees verder onder de advertentie
Zoals qualitytime met je kind: daar kan je een moment voor reserveren, maar als het niet gaat, dan gaat het niet. Daar is energie en een goed humeur voor nodig. Bovendien: misschien heeft jouw kind op jouw moment helemaal geen zin om iets met je te doen.”
“Op plekken waar katten samenleven, zorgen de vrouwtjes vaak onderling voor elkaars jongen. Ze gaan niet ieder in een hoekje zitten met hun eigen nest. De moderne mens doet dat wel: ze denken dat ze het allemaal zelf moeten doen en houden zodoende weinig tijd over om bij te komen. Door de opvoeding en zorg van kinderen te delen, optimaliseer je ook je energie. En moeders hebben dan ook niet meer het idee dat zij voor alles verantwoordelijk zijn. Doe het dus met je partner, maar ook met vrienden en buren. En laat het idee los dat alleen jij het allerbeste voor je kind kunt doen.”
Lees verder onder de advertentie
Dit verhaal is er één van een interviewserie in Kek Mama 10-2018.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag