Birdnesting: wanneer je gaat scheiden, verhuizen niet de kinderen heen en weer, maar de ouders. Dit wordt vaak gedaan voor de kinderen, om het hen minder lastig te maken. Zo dachten ook de ouders van Iris. Alleen pakte dat voor haar helemaal niet fijn uit.
Lees verder onder de advertentie
Iris (31): “Ik vond het vreselijk toen mijn ouders gingen scheiden. Ze waren al lang niet gelukkig, dat wist ik wel. Maar ze hadden helemaal niet constant ruzie, dus voor mij was het lastig de vinger te leggen op waar het dan fout ging tussen hen. Als kind snap je dat soort dingen nog niet; dat gevoelens voor elkaar gewoon kunnen verdwijnen.
Lees verder onder de advertentie
Relatietherapie
Mijn ouders lagen eigenlijk al tien jaar continu met elkaar in de clinch. Ze waren dan weer in relatietherapie en dan weer niet, dan ging het wel weer even, ging de een weer een of andere cursus of therapie doen, dan de ander weer, dan weer samen. Gedoe, dat was het wel. Maar alles beter dan scheiden, vond ik. Ik had de horrorverhalen al van klasgenoten gehoord, dus dat was echt het allerlaatste wat ik wilde.
Lang verhaal kort: ze gingen dus toch scheiden. En als overbrugging gingen ze eerst birdnesting doen. Om de week zat de één in een bungalow op een camping en de ander bij mij en mijn broertjes in huis, de week erna wisselden ze om. Eerlijk gezegd vond ik het vooral heel veel gedoe. Ik voelde me nooit meer thuis in mijn eigen huis. De regels veranderden elke week, we hadden veel ruzie, iedereen was constant zijn plek in het gezin aan het herontdekken. En dan was dat eindelijk een beetje gelukt en vertrok die ouder weer en begon het riedeltje opnieuw.
Lees verder onder de advertentie
Nou zal ik eerlijk toegeven, ik was veertien jaar oud toen mijn ouders uit elkaar gingen, en dus volle bak in de puberteit. Wat mijn ouders ook hadden gedaan, ik had het waarschijnlijk allemaal stom gevonden. Niet gaan scheiden, dat hadden ze wat mij betreft beter kunnen doen. Maar goed, dat zat er na tien jaar tobben duidelijk niet meer in. Of eerder scheiden, was ook fijner geweest denk ik. Als je jonger bent, kan je het misschien allemaal net wat makkelijker aan. Ben je misschien wat flexibeler. Maar goed, dat is een aanname, we zullen het nooit weten.
Ik kan me trouwens best voorstellen dat birdnesting voor jongere kinderen wél prettig kan zijn. Mijn jongste broertje was zeven jaar toen onze ouders uit elkaar gingen en hij gaf achteraf aan dat hij birdnesting als veel fijner had ervaren dan zelf heen en weer verhuizen. Toen mijn vader een nieuw huis had gevonden, was het namelijk de beurt aan mij en mijn broertjes om op en neer te gaan. Ook bepaald geen pretje. Je bent regelmatig je spullen kwijt. Dat ene truitje wat je aan wil, blijkt dan weer in het andere huis te liggen, of bepaalde schoolspullen of schoolboeken, dat soort dingen. Zo onhandig. En dat gedoe met die veranderende regels en de ruzies verdween ook niet. Ze hadden het niet kunnen doen op een manier waarop het wél prettig was geweest voor mij, denk ik.”
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.