Eerlijk is eerlijk: de laatste tijd voelt bijna iedere dag een beetje als Blue Monday. De officiële Blue Monday valt in 2024 op 15 januari – en dat is niet zomaar.
Lees verder onder de advertentie
De maandag in de derde week van januari is al jaren berucht en bevreesd. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is dit namelijk de dag waarop we collectief in een milde depressie zakken. De dagen zijn nog steeds koud en donker, je hebt de brui gegeven aan je goede voornemens, je bankrekening is na feestdagenmaand december een echoënde put en de zomer lijkt bijna een abstract begrip. Niet gek dus dat uitgerekend deze dag is omgedoopt tot Blue Monday. Ware het niet dat Blue Monday helemaal niet bestaat.
Lees verder onder de advertentie
Ordinaire marketingtruc
Que?
Nee, echt. Blue Monday blijkt niets meer dan een ordinaire marketingtruc. Cliff Arnall was weliswaar verbonden aan de universiteit van Cardiff, maar hij liet zich door een reisbureau omkopen. Januari is immers – in normale tijden – het uitgelezen moment om de zomervakantie naar witte stranden en turquoise zeeën te boeken. Het pr-bureau van dat reisbureau bedacht daarom een formule om uit te rekenen wat de somberste dag van het jaar is. Om hun persbericht wat geloofwaardigheid te geven, vroegen ze verschillende wetenschappers hun naam aan die formule te verbinden. Arnall hapte toe in ruil voor een flinke smak geld.
Helemaal onschuldig is Blue Monday niet. Het risico bestaat namelijk dat dit fenomeen een selffulfilling prophecy wordt. Als je maar vaak genoeg hoort wat een deprimerende maand januari is, ga je daar vanzelf in geloven. Laat je dus niet zomaar een baaldag aanpraten wanneer eigenlijk niet zoveel aan de hand is.
Dat betekent overigens niet dat het niet begrijpelijk is als je je nu somberder voelt dan normaal. Bij die donkere maand kunnen we dit jaar ook nog eens verontrustend wereldnieuws optellen. Probeer daar dan in ieder geval zoveel mogelijk over te praten. In je eentje mokken, kan ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt. Weten dat je kunt terugvallen op geliefden en je niet de enige bent die worstelt, kan de scherpe randjes net wat verzachten. Hang in there: het wordt vanzelf weer zomer.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag