Hoe zorg je ervoor dat jouw kind leert wat de waarde van geld is? En hoe kun je de financiële opvoeding het beste aanpakken? Wij vroegen budgetexpert Joëlla Opraus van How 2 Spend It om tips.
Lees verder onder de advertentie
“Financieel opvoeden begint al op jonge leeftijd”, vertelt ze.
Talenten
Haar zoon Boaz is 3 jaar en leert nu al dat geld waarde heeft. “In het begin gaf ik ‘m nog weleens wat lekkers in de winkel, maar nu leer ik hem dat hij ervoor moet betalen: als hij iets wil hebben, maak ik hem duidelijk dat het geld kost.” Wel vindt Joëlla het belangrijk dat geld geen negatieve lading krijgt: “Daarom zeg ik ook nooit: ‘Papa is aan het werk om centjes te verdienen’. Nee: ‘Papa heeft er plezier in en dáárom is-ie aan het werk’. Op deze manier leert je kind ook dat werk niet iets is om tegenop te zien: je kunt er al je talenten in kwijt.”
Ook een fijne tip: betrek kinderen bij de financiën. En dan hoef je ze echt geen omzet/schuld-balans onder de neus te schuiven. Joëlla: “Nee hoor, het kan heel simpel zijn. Vertel bijvoorbeeld wat jullie boodschappenbudget is als je samen aan het winkelen bent en laat ze meerekenen wanneer je wat in je kar gooit. Dit kan je doen rond hun zevende jaar.”
Lees verder onder de advertentie
Zakgeld
“Zakgeld geven is ook een goede manier om je kind te leren wat het nut van geld is”, vindt Joëlla. “Probeer uit te vinden wat werkt voor jouw kind en laat ze fouten maken met het uitgeven. Nu ze nog veilig thuis wonen, kan dat nog. En daarbij: niet ieder kind gaat hetzelfde met geld om. De een vindt het heerlijk om te sparen, terwijl de ander al het geld het liefst zo snel mogelijk uitgeeft. Probeer hier als ouders goed op in te spelen.”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.