Hoe zorg je ervoor dat jouw kind leert wat de waarde van geld is? En hoe kun je de financiële opvoeding het beste aanpakken? Wij vroegen budgetexpert Joëlla Opraus van How 2 Spend It om tips.
Lees verder onder de advertentie
“Financieel opvoeden begint al op jonge leeftijd”, vertelt ze.
Talenten
Haar zoon Boaz is 3 jaar en leert nu al dat geld waarde heeft. “In het begin gaf ik ‘m nog weleens wat lekkers in de winkel, maar nu leer ik hem dat hij ervoor moet betalen: als hij iets wil hebben, maak ik hem duidelijk dat het geld kost.” Wel vindt Joëlla het belangrijk dat geld geen negatieve lading krijgt: “Daarom zeg ik ook nooit: ‘Papa is aan het werk om centjes te verdienen’. Nee: ‘Papa heeft er plezier in en dáárom is-ie aan het werk’. Op deze manier leert je kind ook dat werk niet iets is om tegenop te zien: je kunt er al je talenten in kwijt.”
Ook een fijne tip: betrek kinderen bij de financiën. En dan hoef je ze echt geen omzet/schuld-balans onder de neus te schuiven. Joëlla: “Nee hoor, het kan heel simpel zijn. Vertel bijvoorbeeld wat jullie boodschappenbudget is als je samen aan het winkelen bent en laat ze meerekenen wanneer je wat in je kar gooit. Dit kan je doen rond hun zevende jaar.”
Lees verder onder de advertentie
Zakgeld
“Zakgeld geven is ook een goede manier om je kind te leren wat het nut van geld is”, vindt Joëlla. “Probeer uit te vinden wat werkt voor jouw kind en laat ze fouten maken met het uitgeven. Nu ze nog veilig thuis wonen, kan dat nog. En daarbij: niet ieder kind gaat hetzelfde met geld om. De een vindt het heerlijk om te sparen, terwijl de ander al het geld het liefst zo snel mogelijk uitgeeft. Probeer hier als ouders goed op in te spelen.”
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”