![babynaam](https://img.kekmama.nl/w480/h480/d480/scalefit/kekmama/2025/02/Joshua-Nolet-Caroline-Kek-Mama-cover-6.png)
‘”Je gaat je kind toch niet echt zo noemen?” Vroeg mijn moeder geschrokken’
Ziggy kiest voor een unieke babynaam voor haar dochter, geïnspireerd door een bekende actrice. Haar moeder vreest echter dat deze keuze tot pesterijen zal leiden.
Als een bevruchte eicel niet in je baarmoeder groeit maar daarbuiten, spreek je van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Welke klachten je dan ervaart en wat je er aan kunt doen, lees je hier.
Bij de eisprong komt uit de eierstok een eicel vrij, die wordt opgevangen door het uiteinde van de eileider. Als de eicel bevrucht wordt door een zaadcel, ben je zwanger.
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap blijft het zwangerschapsweefsel in de eileider zitten en groeit het daar verder – de bevruchte eicel komt dan dus niet in je baarmoeder terecht, maar ergens anders. In de meeste gevallen gebeurt dat in één van de eileiders, soms in een eierstok en zelden ergens in de buik.
Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit doorgroeien tot een baby. Het is ook niet mogelijk om de bevruchte eicel te verplaatsen naar de baarmoeder.
Gelukkig niet vaak: bij minder dan één op de honderd zwangerschappen. Iedere vrouw kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgen, maar in een aantal situaties heb je er meer kans op:
Lees ook:
Marieke had een buitenbaarmoederlijke zwangerschap >
Als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, kun je last hebben van de volgende klachten:
Als een eileider scheurt, komt er veel bloed in je buik terecht. Er ontstaan dan hevige klachten zoals enorme buikpijn (en soms schouderpijn), het gevoel dat je moet poepen, duizeligheid, zweten, hartkloppingen en het gevoel dat je flauw gaat vallen. Ga in dat geval zo snel mogelijk naar een arts of bel 112.
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt vastgesteld met een echo. Vanaf ongeveer vijf weken is te zien of de bevruchte eicel ergens anders dan in je baarmoeder groeit.
Als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, dan bespreekt de gynaecoloog met jou welke opties er zijn. Er bestaan drie behandelingen:
Welke behandeling het beste is, verschilt per persoon en de situatie. De gynaecoloog bespreekt met je wat voor jou de beste behandeling is.
Bron: Thuisarts.nl
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >