Als een bevruchte eicel niet in je baarmoeder groeit maar daarbuiten, spreek je van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Welke klachten je dan ervaart en wat je er aan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ontstaat het?
Bij de eisprong komt uit de eierstok een eicel vrij, die wordt opgevangen door het uiteinde van de eileider. Als de eicel bevrucht wordt door een zaadcel, ben je zwanger.
Lees verder onder de advertentie
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap blijft het zwangerschapsweefsel in de eileider zitten en groeit het daar verder – de bevruchte eicel komt dan dus niet in je baarmoeder terecht, maar ergens anders. In de meeste gevallen gebeurt dat in één van de eileiders, soms in een eierstok en zelden ergens in de buik.
Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit doorgroeien tot een baby. Het is ook niet mogelijk om de bevruchte eicel te verplaatsen naar de baarmoeder.
Hoe vaak komt het voor?
Gelukkig niet vaak: bij minder dan één op de honderd zwangerschappen. Iedere vrouw kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgen, maar in een aantal situaties heb je er meer kans op:
Lees verder onder de advertentie
Als je beschadigde eileiders hebt
Als je rookt
Als je ouder bent dan 40 jaar
Als je een spiraaltje hebt
Als je eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad
Als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, kun je last hebben van de volgende klachten:
Buikpijn op de plaats waar de eicel is blijven ‘hangen’ (vaak links of rechts onderin de buik)
Bloedverlies
Als een eileider scheurt, komt er veel bloed in je buik terecht. Er ontstaan dan hevige klachten zoals enorme buikpijn (en soms schouderpijn), het gevoel dat je moet poepen, duizeligheid, zweten, hartkloppingen en het gevoel dat je flauw gaat vallen. Ga in dat geval zo snel mogelijk naar een arts of bel 112.
Lees verder onder de advertentie
Welke behandelingen zijn er?
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt vastgesteld met een echo. Vanaf ongeveer vijf weken is te zien of de bevruchte eicel ergens anders dan in je baarmoeder groeit.
Als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, dan bespreekt de gynaecoloog met jou welke opties er zijn. Er bestaan drie behandelingen:
Je kunt afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf opruimt. Dit wordt gecontroleerd met een wekelijks bloedonderzoek.
Je kunt een injectie krijgen met een medicijn, die de groei van de zwangerschap stopt. Daarna ruimt je lichaam het zwangerschapsweefsel vanzelf op.
Je kunt geopereerd worden, waarbij de bevruchte eicel of de eileider wordt weggehaald.
Welke behandeling het beste is, verschilt per persoon en de situatie. De gynaecoloog bespreekt met je wat voor jou de beste behandeling is.
Nu Jennifer Hoffman ouder, wijzer én moeder is, realiseert ze zich dat ze haar lichaam niet altijd heeft gewaardeerd. Voor de lens van fotograaf Jasper Suyk ging ze uit de kleren.
Nu Jennifer Hoffman ouder, wijzer én moeder is, realiseert ze zich dat ze haar lichaam niet altijd heeft gewaardeerd. Voor de lens van fotograaf Jasper Suyk ging ze uit de kleren.
Sanne (35) is moeder van een dochter (1,5). Ze viert oud en nieuw dit jaar bewust alleen en geniet er met volle teugen van. Waarom ze andere moeders of ouders aanraadt dit ook te doen deelt ze met ons.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4) en dochter (1). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Feestjes waar alles op rolletjes loopt vergeet je meestal binnen een week. De échte verhalen en feestblunders blijven hangen dankzij mislukte kostuums, dronken Sinterklazen en Kerstmannen en gênante gedichten.