Lieve (31) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden in Rogier, met wie ze een latrelatie heeft. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt.
Lees verder onder de advertentie
Onlangs stuitte ik op een artikel met de kop ‘Kinderen maken niet gelukkig’. Ik keek op vanachter mijn laptop en bestudeerde Jan en Dries tot in detail. Ze zaten lief op de bank een boekje te lezen en graaiden ondertussen met hun spekhandjes in het bakje Smarties. Jan veegde ondertussen zijn snottebel af aan zijn mouw en Dries zijn hoofd liep rood aan omdat ie een grote verrassing zat te produceren. Hoe kon een mens hier nou ongelukkig van worden? Of beter gezegd minder gelukkig?
Lees verder onder de advertentie
Ervaren van vrijheid
Bij het hebben van een kinderwens, en het vervullen van die kinderwens zijn ouders gelukkig tot heel gelukkig. Maar zodra die kinderen er zijn, slaat dat geluk vaak om. Oorzaak daarvan zou dat kinderen ons voor een groot deel beperken. En juist dat beperken, of het niet ervaren van een vrijheid, zou cruciaal zijn voor ons geluksgevoel.
Lees verder onder de advertentie
Dat ik maandelijks twee kanten mag ervaren heb ik te danken aan mijn scheiding. Op dit moment zorg per maand 24 dagen voor Jan en Dries en mijn ex-man 4 dagen. In die 24 dagen, 2 keer 12 dagen, herken ik absoluut het gevoel soms minder gelukkig te zijn. En dat minder gelukkig zijn heeft te maken met het hebben van kinderen. Zoals de conclusie van het artikel al voorspelde heeft in zeer grote mate het missen van vrijheid daarin een rol.
De beperkte vrijheid die ik ervaar kent vele oorzaken. Ik ervaar het bijvoorbeeld als ik het hele weekend op de bank moet doorbrengen omdat Jan en Dries in bed liggen. Natuurlijk kan ik een oppas regelen en gaan stappen met vriendinnen of naar de bioscoop met mijn liefje maar juist de momenten dat je je kinderen ziet in het weekend wil je ze niet uitbesteden. Daarnaast zit het hem natuurlijk ook in hele kleine dingen; nooit alleen naar de wc kunnen, altijd met publiek douchen, koken met een kind dat aan je been hangt, altijd met minimaal één kind boodschappen doen, nooit meer in alle rust Netflixen of wakker gemaakt worden op je vrije dag..
Lees verder onder de advertentie
Op de dagen dat mijn kinderen er niet zijn ervaar ik die ultieme vrijheid wel. Ik ga lekker uiteten, kan onbeperkt wijntjes drinken, sport als ik daar zin in heb, maak mijn huis in alle rust schoon, doe wat dingen voor mijn werk, ga tussen de middag heerlijk languit op de bank liggen, heb seks wanneer en waar ik wil, studeer een paar uur, lees een boek en slaap uit.
Liefde en genegenheid
Het zijn twee totaal verschillende levens. Je hebt aan mij de ultieme proefpersoon. Op de dagen dat ik de kinderen heb, herken ik mezelf inderdaad volledig in de ‘minder gelukkiger’ persoon door het hebben van kinderen. Maar op de dagen dat ik mijn kinderen niet heb herken ik mezelf niet als ‘gelukkiger’ door het niet hebben van kinderen. Natuurlijk geniet ik van de enorme vrijheid, ruimte en tijd voor mezelf maar dat kan ik omdat ik weet dat er op zondagmiddag weer twee lieve kinderen voor de deur staan. Want dat ongelukkige gevoel is enkel gebaseerd op de beperkte vrijheid en niet op de liefde, warmte en genegenheid die ik dagelijks voel voor en door deze twee. Want dat maakt mij meer dan gelukkig, zielsgelukkig.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.