Die harde buiken zullen wel meevallen, dacht Kek Mama’s Malu aan het begin van haar zwangerschap. Maar toen ze na een paar maanden iets te veel van zichzelf vroeg en haar buik op knappen stond, piepte ze wel anders.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik ben nog jong, gezond, heb lichamelijk geen zwaar beroep (ik kan als tekstschrijver de hele dag horizontaal als ik wil) en voel me goed. Dus harde buiken? Nee joh, overkomt mij niet…’ Dit is ongeveer wat ik dacht toen ik las dat je in het tweede/derde trimester van je zwangerschap last kunt krijgen van dit bijzondere verschijnsel. En dus ging ik gewoon door met waar ik die maanden ervoor al mee bezig was: op m’n knieën om met de stofzuiger onder de bank te komen, bed verschonen en van hot naar her om boodschappen te doen.
Lees verder onder de advertentie
‘Vermoeider dan normaal’
Nu moet ik eerlijk zeggen dat mijn zwangerschap (op een paar hormoonuitspattingen na – toegegeven) verloopt volgens het boekje. Een reden om het rustiger aan te doen, zag ik dus niet. Zelfs niet doen meerdere mensen mij erop wezen. Ik was misschien wat vermoeider dan normaal, maar soit…
Lees verder onder de advertentie
‘Waggelen als een eend’
Tot ik op een zaterdag met flinke pas door het centrum liep en mijn buik ineens strak trok. Alsof ik een baksteen had ingeslikt, zo hard was-ie. Ik begon te waggelen als een eend en moest echt even zitten. Niet veel later voelde ik die harde buik opnieuw opkomen toen ik moest plassen én toen ik merkte dat de beste man in m’n buik ineens een koprol wilde maken.
Het was geen helse pijn, maar wel behoorlijk irritant, dus ik besloot de verloskundige te bellen. Gelukkig stelde zij me al snel gerust: een harde buik is normaal, maar het moet niet te vaak voorkomen. En ja, ik moest toch echt wat vaker mijn rust pakken.
Lees verder onder de advertentie
‘Sorry, schat…’
Door haar liet ik mij dat natuurlijk geen twee keer zeggen: elke avond slaap ik met een warme kruik op m’n buik, ik hang veel op de bank, maak geregeld stops op terrasjes tijdens het winkelen en ik pieker er niet over een zware boodschappentas naar binnen te dragen. De box, het ledikant en de commode? Mag m’n vriend allemaal in elkaar zetten. Sorry schat, nog een paar weken…
Lees verder onder de advertentie
Op het moment dat je een harde buik hebt, trekt je baarmoeder zich samen doordat de baarmoeder wordt geprikkeld. Dit kan komen door stress of drukke tijden, maar ook door plotseling opstaan of bukken, een volle blaas, orgasme of beweging van je kind.
Ook last van harde buiken? Dit kun je ertegen doen:
Ga even liggen met een kruik tegen je onderbuik aan
Pak wat vaker je rust
Gebruik je ademhalingsoefeningen van de zwangerschapscursus. Deze kunnen je harde buik sneller verhelpen en voorkomen
Een zwangerschapssteunslip kan ook helpen. Deze ondersteunt je baarmoeder en verlicht de druk, bandenpijn en rugpijn
Neem een warme douche of bad
Een harde buik komt vaak voor en is niet iets om je zorgen over te maken. Maar wanneer schakel je de verloskundige in?
Bij bloedverlies of vruchtwaterverlies
Als plassen pijn doet
Als de harde buik niet na een paar minuten afneemt
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Wat doet meer pijn: een trap in je ballen of een bevalling? Het klinkt als een slechte mop, maar volgens cabaretier Lisa Loeb laat deze vraag perfect zien hoe de maatschappij naar vrouwen en pijn kijkt. In haar column op NPO Radio 1 spreekt ze zich hierover uit.