Veronie: ‘Ik kreeg de wind van voren op het consultatiebureau, onterecht’

17.06.2024 18:11
tandarts Beeld: 123RF

Een bezoekje aan het consultatiebureau, het moment waarop ze je kind gaan beoordelen, vaak is dit niet iets waar je als moeder op zitten te wachten, maar helaas moet het. Veronie kreeg de wind van voren, terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig was.

“De dag is aangebroken, samen met mijn dochter, 1-jarige Leanne ga ik naar het consultatiebureau. Altijd een gedoe, want ze hebben vast wel weer iets aan te merken. Ik ben benieuwd wat ze dit keer gaan zeggen, denk ik. Ik zet Leanne in het kinderstoeltje en rijd er naartoe.

De standaardvragen

Na een tijdje wachten in de wachtkamer stap ik de kamer binnen. Leanne zet ik naast me neer in de buggy, die vervolgens rustig een beetje om zich heen gaat kijken. Eerst krijg ik de standaardvragen, zoals wat Leanne drinkt en eet, hoe ze zich gedraagt en of er nog bijzonderheden zijn. Ook wordt ze opgemeten en gewogen. 

Lees ook: Niet volgens het boekje: ‘Ik wil geen advies van het consultatiebureau’

Een hele speech

Dan krijg ik de vraag of ik haar tanden poets, waar ik eerlijk ‘nee’ op antwoord, want daarin loopt Leanne qua ontwikkeling wel wat achter, ze heeft nog geen enkele tand. Verontwaardigd kijkt de consultatiemedewerker mij aan en begint enigszins geïrriteerd te vertellen over het belang van tanden poetsen. Je wilt als moeder toch niet dat je kind nu al gaatjes krijgt en dat er allerlei etensresten blijven zitten, met als gevolg een hoop pijn voor Leanne? Ik laat haar rustig uitrazen, want ik kom er toch niet tussen. 

Ga je ook vragen waarom?

Na de speech zeg ik; ‘Ga je ook vragen waarom ik haar tanden niet poets?’ Op een iets rustigere toon besluit de consultatiemedewerker toch maar de vraag te stellen. Ik open de mond van Leanne. ‘Wat moet ik poetsen?’ Verbaasd en wat gegeneerd kijkt de consultatiemedewerker mij aan. ‘Oh, dat wist ik niet, daar is ze dan wel laat mee.’ ‘Dat klopt, zo’n vermoeden had ik al’, zeg ik.

Kan gebeuren natuurlijk, maar even checken kan geen kwaad. Een paar maanden later zag ik haar eerste tandjes doorkomen. Met Leanne komt het dus helemaal goed.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.