In samenwerking met Kek Mama

‘Dankzij mijn beleggingen hebben mijn kinderen een studiespaarpot’

Illustratie bij: ‘Dankzij mijn beleggingen hebben mijn kinderen een studiespaarpot’
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Eigenlijk was Stella (36) vergeten dat ze maandelijks een vast bedrag belegde. Tot de opbrengst vrij kwam bij haar scheiding, en ze opeens een flinke spaarpot had voor haar kinderen (6 en 9).

Lees verder onder de advertentie

Stella: “Toen ik tien jaar geleden ging trouwen, pakten mijn aanstaande man en ik dat heel pragmatisch aan. We wilden een koophuis, kinderen. We hadden allebei een goede, fulltime baan, en vonden het belangrijk de boel goed te regelen voor later. Lieten testamenten opstellen. Huwelijkse voorwaarden. We sloten levensverzekeringen af, en openden een beleggingsrekening.

Lees verder onder de advertentie

 

Vloekend boven de zaterdagkrant

Ik wist niks van beleggen. Voor mij was het iets ingewikkelds dat mijn vader vroeger deed. Dan zat ‘ie vloekend boven de zaterdagkrant, wanneer zijn aandelen weer eens gekelderd waren. Iets voor oude mannen, en hooguit leuk als je een beetje extra ‘speelgeld’ hebt, dacht ik. Maar dus niets voor mij.

Lees verder onder de advertentie

Mijn aanstaande dacht daar heel anders over. Met een economische achtergrond én een eigen bedrijf, wist hij iets meer over beleggen. Als we allebei een paar duizend euro inlegden, konden we dat in zogenaamde fondsen stoppen en ‘beheerd’ laten beleggen door de bank, stelde hij voor.

Ik had nog een spaarpotje van mijn ouders. Mijn aanstaande bracht hetzelfde bedrag in, ik ging akkoord, en hield me vast aan de gedachte dat ik hooguit mijn ingelegde geld kon kwijtraken – een bedrag dat toch al een extraatje was.

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook:
‘Ik betaal alles, hij niks’ >

 

Gestaag groeiend potje

Eenmaal getrouwd volgde mijn man ons beleggingsfonds op de voet. Wanneer onze inleg opeens minder was geworden, was hij een dag lang niet te harden. Gaandeweg leerden we dat dat elke keer vanzelf wel weer aantrok, en dat ons potje gestaag groeide. Ik keek ik er nooit meer naar, en na verloop van tijd – mijn man deed onze administratie – vergat ik dat we het hadden.

Lees verder onder de advertentie

 

Dag spaargeld

Tot we een jaar geleden besloten te scheiden. Geen donderslag bij heldere hemel; het liep al langer slecht tussen ons. We gingen in goed overleg uit elkaar, en wikkelden de financiën fifty-fifty af. We hadden al die jaren ongeveer evenveel verdiend, en waren elkaar nagenoeg geen kinderalimentatie verschuldigd. Het zou financieel aanpoten worden, realiseerde ik me. Van mijn eigen maandinkomen kon ik in een appartement best rondkomen met de kinderen, maar mijn spaarpot ging op aan de inrichting van mijn nieuwe huis.

Lees verder onder de advertentie

 

Verrassing

Ik sprong een gat in de lucht toen we met de mediator onze financiën doorliepen, en op onze beleggingspot stuitten. Het bedrag dat we er ooit ingestopt hadden, was inmiddels véél meer waard. Mijn ex en ik besloten de opbrengst in een studiefonds voor de kinderen te stoppen, dat pas vrij komt wanneer ze achttien zijn.

Onze gezamenlijke rekeningen werden ontbonden. We konden ervoor kiezen de gezamenlijke beleggingsrekening te behouden voor de kinderen, maar ik sneed liever alle banden door. We openden voor ieder kind een nieuwe rekening, en zetten daar voor elk de helft van de beleggingsopbrengst op vast.

 

Aangename verrassing

Ik vind het een geruststellende gedachte dat hoe krap we het de komende jaren misschien ook hebben met z’n drietjes, de studies van mijn kinderen dankzij mijn beleggingen zijn veilig gesteld. Zelfs al blijkt het tegen die tijd gunstiger om hun collegegeld te lenen, dan kost een studentenkamer nog altijd een vermogen. En mochten ze niet gaan studeren, dan hebben ze alvast een inleg voor een koopwoning – daar kun je tegenwoordig ook niet zonder.

Momenteel beleg ik niet, maar zodra ik weer wat financiële ruimte heb, zou ik het zeker overwegen. Als je je bewust bent van de risico’s en de kosten van beleggen, is het altijd een goede optie.”

 

 

Doe de test

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken