De kinderen van Rachel Garlinghouse maken geen cadeautjes meer open op hun verjaardagspartijtjes. En die keuze maakte zij niet, maar haar negenjarige dochter. Zelf.
Lees verder onder de advertentie
Het was vlak voor haar negende verjaardag, en Rachels dochter maakte een lijstje van hoe ze haar feestje wilde vieren, en vooral: hoe níet. Tussen de Minecraft-servetjes noteerde ze tot Rachels stomme verbazing: ‘Géén cadeautjes openmaken’.
Echt.
Toen Rachel er even over nadacht, begreep ze de keuze van haar – doorgaans toch al introverte – dochter, schrijft ze in een blog. ‘Niet ieder kind neemt namelijk een cadeautje mee. Een feestje organiseren kost een fortuin, maar vergeet niet: al die feestjes waar jouw kinderen naartoe moeten ook.’
Lees verder onder de advertentie
Klein budget
Zelf probeert ze gewoon een klein budget aan te houden voor de cadeautjes voor vriendjes en vriendinnetjes van haar kinderen. ‘Maar zelfs dat kan niet iedereen zich veroorloven’, stelt Rachel. ‘Ik moet er niet aan denken dat een kind niet zou komen, omdat de ouders geen cadeautje kunnen betalen. Dat is immers niet waar het hele feest om draait.’
Lees verder onder de advertentie
Bovendien: het hele gebeuren van cadeautjes openmaken ontaardt doorgaans toch in chaos, waarbij ook andere kinderen presentjes open scheuren en een deel van de cadeaus uiteindelijk ongezien en zonder bedankje in een hoek belandt, stelt ze. En dan is er nog de teleurstelling – zowel bij de jarige als de visite – wanneer een kind een cadeautje al heeft. Of erger: het niet leuk vindt, en dat niet onder stoelen of banken steekt. ‘Uiteindelijk is de hele traditie een verspilling van tijd en geld’, aldus Rachel – zeker wanneer je hoe dan ook moet haasten om op tijd in het trampolinepark / bij het lasergamen / op de bowlingbaan moet zijn.
‘Cadeaus openmaken betekent dat je even in het middelpunt van de aandacht staat. En dat vindt niet ieder kind prettig’, vervolgt ze. ‘Een verjaardagsfeest moet draaien om lol en genieten, niet om de cadeaus.’ Een vriendin van Rachel deed het volgende: ‘Ze liet de kinderen twee uur uitrazen in een indoor speelparadijs, regelde na afloop pizza voor iedereen, en pas toen iedereen thuis was, maakte haar zoon zijn cadeautjes open. Van elk cadeau maakte ze een foto met haar zoon, en appte die als bedankje naar de ouders.’ Je snapt hoe de kinderfeestjes van haar kinderen er voortaan uitzien.
Lees verder onder de advertentie
Binnenkort een verjaardag? In onze voordeelshop vind je de leukste uitjes met korting.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]