De placenta: dít is waarom die zo belangrijk is

waarom placenta belangrijk is Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Zonder placenta, ook wel moederkoek genoemd, kan er onmogelijk een baby in je buik groeien. Waar in je baarmoeder zit die precies, wat is zijn functie en hoelang duurt het voordat-ie na je bevalling naar buiten komt?

Lees verder onder de advertentie

De placenta ontwikkelt zich in de eerste weken van je zwangerschap. Aan het einde van het eerste trimester, rond twaalf weken, is de placenta volgroeid. Hij kan zich nestelen op iedere plek in de baarmoeder: aan de kant van je buik, je rug, boven in de baarmoeder of wat verder naar beneden. Alles is prima, zolang hij maar niet voor de ‘uitgang’ zit.

Lees verder onder de advertentie

 

Wat doet de placenta?

De placenta is via de navelstreng aan je baby verbonden. Hij bestaat uit twee delen, zogezegd een moederlijk deel en een kinderlijk deel – zo wordt voorkomen dat de bloedsomloop tussen jou en je kind met elkaar in contact komt. Wel laat hij, en dat is het allerbelangrijkste, zuurstof en voedingsstoffen door naar je baby.
Anderzijds gaan de afgestoten afvalstoffen en koolzuur van je baby via de placenta naar jouw lichaam, die ze vervolgens verwerkt en afvoert.

Verder produceert de placenta een aantal hormonen die ervoor zorgen dat je baby groeit, dat je eierstokken tijdelijk op non-actief blijven staan, dat je melkproductie toeneemt en dat je baarmoeder groeit.

Lees verder onder de advertentie



Lees ook:
8 tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten >

 

De nageboorte

Zodra je baby is geboren, vindt de zogenoemde nageboorte plaats: je placenta verlaat je lichaam. Dit gebeurt meestal tien minuten tot een half uur na de komst van je baby. Je krijgt een behoorlijke nawee en moet nog één keer persen. 
De verloskundige kan je een prik met oxytocine geven in je bovenbeen, om de naweeën te stimuleren en ervoor te zorgen dat de placenta gemakkelijker loslaat van de baarmoederwand.

Lees verder onder de advertentie

Zodra de placenta geboren wordt, komen de navelstreng en vliezen mee naar buiten. Dat geeft een beetje een vreemd gevoel, maar doet geen pijn.
Als de placenta niet loskomt, moet deze onder narcose worden verwijderd in het ziekenhuis.


Compleet of niet

De verloskundige bekijkt de placenta goed: ziet alles er normaal uit, is hij volledig in tact? Als hij niet compleet is, betekent dat dat er stukjes in de baarmoeder zijn achter gebleven, wat later tot complicaties kan leiden.

Op de plek waar de placenta is losgekomen blijft een grote wond achter. Daardoor heb je de eerste dagen tot weken na de bevalling last van bloedverlies.
 

Lees verder onder de advertentie

Bron: De Verloskundige & Zwangerenportaal

 

Nog meer feitjes en weetjes over je zwangerschap?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >

Meest bekeken