Geen fatsoenlijke ruimte op je werk om te kolven? Hoog tijd om dat te veranderen, vindt Clint Edwards, vader van drie kinderen.
Lees verder onder de advertentie
‘Toen mijn vrouw na de geboorte van ons eerste kind weer aan de slag ging, had ze op haar werk twee opties om te kolven: in de kantine of op het openbare toilet’, vertelt Clint. ‘Ze kreeg het gevoel dat ze een last was voor haar collega’s en na een tijdje stopte ze er mee.’
Lees verder onder de advertentie
Hoewel het stel inmiddels drie kinderen heeft, is er de afgelopen jaren weinig veranderd. Volgens Clint is er in heel veel bedrijven een ernstig gebrek aan nette, fatsoenlijke ruimtes voor moeders om te kolven. ‘Ik heb verhalen gehoord van vrouwen die in opslagruimtes en kasten hebben gekolfd.’
Rustig kolven
In zijn blog noemt Clint een aantal richtlijnen die zijn opgesteld, waar een kolfruimte aan zou moeten voldoen. ‘Er moet bijvoorbeeld één kamer per honderd vrouwelijke werknemers zijn, met stopcontacten, een tafel, stoel, koelkast en een magnetron voor het steriliseren.’ Een mooi streven, maar volgens Clint zijn veel van die dingen onnodig. ‘De meeste vrouwen vragen gewoon om een rustige, comfortabele ruimte – allesbehalve een toilet of kast.’
Als werkgevers een rustige ruimte bieden waar gekolfd kan worden, zorgt dat voor ontspanning en een betere gemoedsrust bij de moeders op de langere termijn. ‘Medewerkers vervangen, omdat ze op hun werk niet kunnen kolven en langer thuisblijven, kost uiteindelijk veel meer dan het bouwen van een fatsoenlijke kolfruimte’, zegt Clint. ‘En het belangrijkste: zo’n investering is niet alleen financieel slim, het is vooral menselijk. Wat mij betreft moeten kolfruimtes op de werkvloer net zo vanzelfsprekend zijn als toiletten en bezemkasten.’
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.