Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Dat gezond eten belangrijk is voor de lichamelijke ontwikkeling van je kind, is geen nieuws. Maar wat is de invloed van voeding op onze hersenen? Brain Balance expert Charlotte Labee legt het uit.
Én ze geeft gelijk een top vijf van eten dat goed is voor het brein van je kind. En voor je eigen koppie, natuurlijk.
“De gemiddelde Nederlander krijgt elke dag bijna net zoveel suiker als groente binnen (110 gram tegenover 131 gram) en loopt zo de nodige waardevolle voedingsstoffen voor het brein mis”, aldus Charlotte. “Er ontstaat zo disbalans in het brein. Hierdoor functioneert het niet goed en zitten veel mensen geestelijk, lichamelijk en emotioneel minder lekker in hun vel: je kunt vergeetachtig worden, een korter lontje krijgen, je vermoeid voelen, last van hoofdpijn of van je darmen hebben, slecht slapen en/ of je minder gelukkig, nerveus of opgejaagd voelen.”
Maar wat is gezonde voeding nu eigenlijk? En welke voedingsmiddelen geven je hersenen wat ze nodig hebben? Bekijk deze top vijf:
Verschillende studies hebben aangetoond dat omega-3-vetzuren leiden tot een verbeterde geheugenfunctie en een verminderde kans op dementie. Daarnaast zijn er al vele onderzoeken die aantonen dat een tekort aan deze vetzuren je brein in disbalans kan brengen, depressies in de hand kan werken en vele mentale en lichamelijke klachten kan veroorzaken. Dit stofje is van nature aanwezig in (vette) vis.
Advies: Om voldoende omega 3 uit je voeding te halen, moet je minimaal drie dagen per week vette vis eten. Het liefst een pure variant, zoals verse en niet gekweekte zalm uit Alaska. Ook forel, makreel, haring en sardienen bevatten veel omega 3. Is dat lastig haalbaar? Dan zijn visoliesupplementen een goed alternatief. Het liefst zijn die vloeibaar en met polyfenolen.
Tip: Plantaardige bronnen van omega 3 zijn er ook. Denk aan lijnzaadolie, chiazaden, sojaolie, pompoenpitten, walnootolie en sojabonen. Voldoende omega 3 haal je echter nooit uit plantaardige voeding alleen. Suppleren is daarom een goede optie; hiervoor zijn plantaardige supplementen zoals algenolie verkrijgbaar
Lees ook
Juf heeft kritiek op inhoud lunchpakket: moeders reageren furieus >
Water is misschien wel de belangrijkste voedingsbron voor je hersenen. Je hersencellen bestaan voor meer dan de helft uit water en functioneren bij een klein verlies aan vocht direct minder. Je voelt je dan bijvoorbeeld leeg, futloos, duizelig of licht in je hoofd en presteert minder goed.
Advies: Drink ongeveer 2 liter water per dag.
Tip: In je slaap kun je veel vocht verliezen. Hierdoor kunnen je hersenen krimpen en sneller verouderen. Zet daarom een glas water naast je bed en drink zodra je dorst hebt.
Groenten zijn goed voor je hersenen en het advies luidt om regelmatig verschillende kleuren groente (en daarmee voedingsstoffen) met elkaar af te wisselen. En als we één groentecategorie moeten kiezen die die de eretitel ‘Brain Food’ verdient, dan zijn dat donkere bladgroenten.
Advies: Eet voldoende donkere bladgroenten en varieer met andere groentesoorten. Donkere groentesoorten zoals spinazie, boerenkool en de bladeren van de paardenbloem bevatten bovengemiddeld veel waardevolle voedingsvezels, vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een gezond brein. Bloemkool versterkt je geheugen, bieten geven je hersenen energie en van sperziebonen word je blij.
Tip: De gemiddelde Nederlander eet zo’n 130 gram groente per dag, voor een gezond brein hebben we zeker 500 tot 800 gram groente per dag nodig. Met een dagelijkse smoothie maak je het jezelf en je kind een stuk makkelijker om deze hoeveelheid groente binnen te krijgen.
Bessen, zoals blauwe bessen, bosbessen en goji-bessen, zijn niet alleen vitaminebommen, maar bevatten ook nog eens heel veel antioxidanten. Dit zijn stofjes die schadelijke vrije radicalen in je hersenen bestrijden en cel veroudering vertragen.
Advies: Eet dus iedere dag voldoende bessen. En hoewel ze botanisch gezien niet tot de familie van de bes behoren, bieden vruchten zoals bramen, aardbeien en frambozen vergelijkbare voordelen.
Tip: Ben je niet echt fan van deze vruchten en bessen? Zet dan een kopje thee om jezelf toch een boost aan antioxidanten te geven. Matcha thee is een theesoort die enorm rijk is aan antioxidanten. Net als overigens pure (liefst 80% of meer) chocolade.
Huh, eieren? Die zijn toch slecht voor je cholesterol? Dat verhaal ging inderdaad, maar is inmiddels redelijk achterhaald door de wetenschap. Eieren zijn supergezond zijn voor je brein. Met onder meer choline (wat supergoed is voor je geheugen), vitamine A, D, E, B6 en B12, bevatten ze tal van essentiële voedingsstoffen die je hersenen optimaal laten functioneren. Onderzoek laat zelfs zien dat mensen met een hogere concentratie aan deze vitamines mentaal beter functioneren.
Tip: Eet niet alleen het eiwit, maar ook de dooier van het ei. Dit bevat de meest waardevolle voedingsstoffen zoals choline. Dit stofje vind je naast eieren ook in pinda’s, tarwekiemen, mager vlees en sojabonen.
Na bestseller ‘Brain Balance’, verschijnt in september het tweede boek van Charlotte, met de titel ‘Brain Food’. Waarom? “Omdat gezonde voeding enorm belangrijk is voor onze hersenen. Ons brein stuurt ons hele lichaam aan; bepaalt hoe we functioneren, handelen, reageren, hoe we ons gedragen en hoe we ons voelen, dus daar moeten we een beetje zuinig op zijn.”
Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram >