De wereld kan hard zijn, voor stellen die worstelen met vruchtbaarheidsproblemen. Deze 23 vrouwen delen openhartig hun ervaringen met het onbegrip waar ze vaak tegenaan lopen.
Lees verder onder de advertentie
1. Linda: “Zeg alsjeblieft niet hoeveel mazzel we hebben dat we een hele nacht kunnen doorslapen, altijd mogen uitslapen en kunnen uitgaan wanneer we maar willen. Ik droom ervan ’s nachts gewekt te worden door mijn kind, of vroeg voor hem op te staan; níets aan onvruchtbaarheid is een kwestie van mazzel.”
Lees verder onder de advertentie
2. Stacey: “Als ik relax, gebeurt zwanger worden vanzelf? Ga toch weg. Na drie jaar aan intensieve onderzoeken en een vreselijke diagnose, is één ding zeker: ontspanning zorgt er niet voor dat ik meer eicellen krijg, en mijn voortijdige menopauze spontaan terugdraait.”
3.Betty: “Als je van positief blijven kinderen kreeg, had ik de bulkhoeveelheden aan vruchtbaarheidshormonen, vier IUI-pogingen, twee operaties, tranen, een miskraam en meer dan vier jaar proberen zwanger te raken wel overgeslagen.”
Lees verder onder de advertentie
4. Hannah: “Open zijn over je problemen tegen dierbaren is moeilijk: de ene helft komt met ongevraagd advies, de andere vermijdt het onderwerp gewoon, omdat het te ongemakkelijk is om over te praten.”
5. ‘Library’: “Steun van vrienden is onbetaalbaar. Alleen al dat mensen zeggen: ‘Ik denk aan je, en ik ben er voor je wanneer je me nodig hebt.’ Of: ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen, maar weet dat ik voor je klaarsta.’
Lees verder onder de advertentie
6. Laura: “Dat ik ervoor kies om een kinderloos leven te leiden, betekent niet dat ik zomaar de handdoek in de ring heb gegooid. Het is een legitieme keuze, die ik heb gemaakt om emotionele, persoonlijke en financiële redenen. Het is prima om voor jezelf te kiezen.”
7. Megan: “Dat het jou drie maanden kostte om in verwachting te raken, betekent niet dat je begrijpt wat het betekent als zwanger worden jaren duurt.”
8. Katie: “Ik wilde dat mensen begrepen hoe duur het is, al die pogingen op zwanger te raken. Ik heb duizenden euro’s uitgegeven aan zwangerschaps- en ovulatietesten, apps, boeken en uiteindelijk de endocrinoloog in verband met hormonale problemen, voordat ik mijn zoon kreeg.”
Lees verder onder de advertentie
9. ‘Princess Pea’: “Nee, we kunnen niet ‘gewoon adopteren’. Dat is namelijk ongelooflijk duur, en al kun je het je veroorloven, dan is een kind nog steeds geen garantie. Het betekent jarenlang wachten en hopen, en wanneer dat op niets uitdraait, is de pijn nóg groter dan hij al was.”
10. Anoniem: “Ouder worden brengt je elke dag een beetje dichter bij de dood. En elke dag die onvruchtbaar voorbij gaat, maakt zwanger worden steeds een beetje moeilijker. Artsen zeggen dat ik nu een ‘geriatrische zwangerschap’ zou hebben. Wéér een herinnering dat mijn droom steeds verder van een me wegdrijft.’
Lees verder onder de advertentie
11. Anoniem: “Onvruchtbaarheid is geen probleem van oudere mensen. Mijn man en ik waren tweeëntwintig en zesentwintig toen we hoorden dat mijn man onvruchtbaar was. Dankzij ivf ben ik nu zwanger, maar het duurde tot mijn dertigste eer dat een mogelijkheid was.”
12. Anoniem: “Dat ik jong ben, betekent niet dat onvruchtbaarheid minder pijn doet. Ik ben zestien, en weet nu al dat het onwaarschijnlijk is dat ik ooit kinderen zal baren. ‘Je bent nog zo jong, daar hoef je je nu toch niet druk om te maken?’, zeggen mensen. Maar de wetenschap dat ik nooit een kind zal krijgen is nu al onverdraaglijk.”
Lees verder onder de advertentie
13. ‘Novemberrayne’: “Ik word gek van de aanname dat ik ‘maar moet adopteren’, omdat ik een relatie heb met een vrouw. Ik heb evengoed het verlangen om zwanger te raken.”
14. Anoniem: “Mensen begrijpen niet dat onvruchtbaarheid een persoonlijk onderwerp is, waar ik niet altijd over wil praten. Ik deelde mijn problemen met zwanger raken pas met mijn familie, toen ik eindelijk zwanger was.”
15. Anoniem: “Stop met vragen wanneer ik een baby wil. En óf mijn man en ik het überhaupt willen. Tijdens ons hele vruchtbaarheidstraject wilde ik alleen maar gillen: ‘Já, oké?! Maar mijn lichaam werkt niet mee. Rot op uit mijn baarmoeder en bemoei je met je eigen zaken’.”
16. Shelby: “Onvruchtbaarheid gaat niet alleen degene aan die zwanger wil raken. Ik was tweeëntwintig toen ik wist dat ik niet zwanger kon raken zonder medische hulp. Vind dan maar eens een man die niet bang is die uitdaging met je aan te gaan.”
17. Nat: “Niemand vraagt waar we doorheen gaan, aan behandelingen en operaties. Mensen vinden het een ongemakkelijk onderwerp. Maar achter onze ruggen roddelen ze er wel over.”
18. Anoniem: “Vruchtbaarheid is fear of missing out maal honderd. Het betekent constant blij zijn voor anderen, en je tegelijkertijd doodongelukkig voelen omdat jij niet mee mag doen met je eigen babyvreugde.”
19. Katherine: “Een gezond kind op de wereld zetten, zegt niets over hoe moeilijk het was om zwanger te raken.”
20. May: “Zeg niet: ‘Als het is voorbestemd, gebeurt het vanzelf’. Sinds ik zes was, fantaseerde ik elke dag hoe het was om een kind te krijgen. Maar blijkbaar was het niet voorbestemd: ik probeer het al acht jaar.”
21. Ashley: “De eindeloze echo’s, bloedtesten en ingrepen eisen hun tol – niet alleen op fysiek vlak, maar ook psychisch. Elke nieuwe cyclus is een achtbaan aan emoties, waarin het kleine sprankje hoop telkens weer wordt verpletterd door de teleurstelling dat het weer niet is gelukt.”
22. Jessica: “Alsjeblieft, houd je verrassingsbabyverhalen voor je. Die zorgen ervoor dat ik nog meer het gevoel heb dat ik faal.”
23. Betty: “De rouw om onvruchtbaarheid is vergelijkbaar met de rouw om de dood van een dierbare. Je draagt het altijd bij je. Soms vergeet je even dat het er is, om vervolgens weer keihard geconfronteerd te worden met alles wat nooit zal zijn.”
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.