Begin dit jaar is de wet ingegaan dat kinderen vanaf nu een dubbele achternaam mogen krijgen, dus van zowel vader als moeder. Dit kan ook met terugwerkende kracht bij kinderen die geboren zijn vanaf 2016. Mocht je dit nog willen: de tijd dringt. Je kan dit nog maar één maand laten wijzigen, daarna niet meer. Fenna voelt de druk.
Lees verder onder de advertentie
Fenna (31), moeder van Joah (3): “Ik wil mijn kind graag een dubbele achternaam geven. Het heeft mij altijd een beetje dwars gezeten dat Joah mijn achternaam niet ook draagt. Dat voelt toch gek, omdat juist ik hem gedragen en gebaard heb. Ik heb er van tevoren niet goed genoeg over nagedacht, maar daar heb ik nu spijt van. Maar mijn vriend wil echt geen dubbele achternaam voor Joah.
Echt goede argumenten heeft hij – in mijn ogen – niet. Het kost een boel geld, hij kent niemand anders van wie de kinderen een dubbele achternaam hebben, straks is hij de enige op school, het is niet “normaal”. Tsja. Goed, het kost een smak geld, omdat je ook een nieuw identiteitsbewijs voor je kind moet laten aanmaken, maar wat is nou 150 euro op een mensenleven? Het is niet alsof we dat geld écht niet kunnen missen.
Lees verder onder de advertentie
Uitstervend ras
Ik heb alleen een zus en mijn vader is enig kind, dus onze achternaam stopt bij ons als wij hem niet doorgeven. Mijn vader heeft al weleens aangegeven dat hij dat jammer vindt. Het voelt voor mij ook gek, ik zou het zelf ook echt jammer vinden. Ik voel me nu een soort uitstervend ras.
Lees verder onder de advertentie
Een ander argument wat ik veel hoor is dat je de kinderen in een loyaliteitsconflict brengt als ze zelf moeten kiezen tussen de achternamen, bijvoorbeeld als ze gaan trouwen. Dit vind ik zelf niet echt een steekhoudend argument. Als je er als ouders geen probleem van maakt, zelfs niet als je bijvoorbeeld uit elkaar bent tegen die tijd, dan kan een kind dat toch gewoon zelf beslissen?
Dezelfde achternaam
Ik vind het ook geen probleem dat de achternaam van mijn vriend als enige wordt genoemd op school bijvoorbeeld. Joah weet al dat dat zijn achternaam is, dus ik ga hem nu niet mijn achternaam aanleren als nieuwe achternaam. Mijn achternaam zou achter die van mijn vriend komen. Het mooie is dat het voor een toekomstig kindje meteen ook geldt, want die krijgt automatisch dezelfde achternaam als Joah.
De tijd begint te dringen, want alleen dit jaar kan het nog met terugwerkende kracht. Ik weet niet meer wat ik nog kan doen om mijn vriend over te halen. Hij blijft terugkomen bij zijn eigen argumenten. Mijn enige argumenten zijn eigenlijk dat ik het graag wil en dat ik graag mijn naam nog een generatie wil doorgeven. Veel verder kom ik ook niet. Het lullige is dat ik geen poot heb om op te staan als mijn vriend het blijft weigeren, want beide ouders moeten mee naar het gemeentehuis om toestemming te geven. Dat lijkt hij ook dondersgoed te weten. Hij maakt zich er duidelijk niet druk om. Ik daarentegen wel.
Lees verder onder de advertentie
Wat moet ik doen? Moet ik me er maar gewoon bij neerleggen? Of moet ik tot de laatste dag van het jaar blijven discussiëren? Het wordt er niet gezelliger op thuis. Ik weet het echt even niet meer.”
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.