Vakanties zijn duur, zeker als je gebonden bent aan de schoolvakanties. Daarom is het heel verleidelijk om toch in het voor- of najaar weg te gaan, maar de leerplicht maakt dat onmogelijk. Toch? Sanne (32) twijfelt erover en vraagt zich af of ze haar dochter niet gewoon een paar dagen kan laten spijbelen.
Lees verder onder de advertentie
Sanne: “Toen ik mijn droomvakantie voorbij zag komen, voor een prijs die 50 procent lager was dan in het hoogseizoen, begon er een stemmetje in mijn hoofd te fluisteren. ‘Kun je niet gewoon gaan? Het is toch maar een paar dagen school!’ Maar meteen vroeg ik me ook af: kan ik mijn kind dat wel laten doen? Spijbelen om iets wat eigenlijk geen geldige reden is?
Lees verder onder de advertentie
Ziek melden en spijbelen?
Natuurlijk, officieel mag ik mijn dochter niet zomaar vrij geven om lekker buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Ik weet heus wel dat de leerplichtwet in Nederland kinderen vanaf vijf jaar verplicht om naar school te gaan. Dan zou ik haar ziek kunnen melden, maar het voelt ook verkeerd om mijn kind “ziek” te melden als we met onze voeten in het zand staan op Mallorca.
En wat als de school belt terwijl wij net aan de Piña Colada zitten (oké, sinaasappelsap)? Je hoort wel eens van ouders die een waarschuwing of zelfs een boete krijgen, en die dat prima vinden, maar toch twijfel ik. Het voelt toch alsof ik dan een slechte moeder ben. Een paar dagen school missen is natuurlijk geen ramp, zeker niet in groep 2. Maar wat als ik haar nu al laat denken dat school een kwestie van ‘even overslaan’ kan zijn?
Sociale valkuil
En dan moet ik ook nog rekening houden met de ‘sociale valkuil’ van zo’n plan. Mijn zesjarige vertelt namelijk echt alles. Dus ik kan hem ziekmelden, maar ik weet zeker dat hij vol enthousiasme aan de juf vertelt over de mooie zonsondergang die we ‘gisteren nog zagen’. Of weet ik veel, misschien heeft hij nog wel een schelp in zijn broekzak die hij wil laten zien.
Lees verder onder de advertentie
En dan de andere ouders… Op het schoolplein houdt niemand zijn mond. Ik zie de blikken al voor me en ik ben niet zo’n fan van de extra aandacht. Daardoor ben ik eerder geneigd om het maar eerlijk te doen en een verzoek in te dienen, in de hoop op een beetje begrip. Waarschijnlijk ga dus maar braaf proberen vrij te vragen bij school. Als de directeur nee zegt? Tja, dan is dat maar zo. Hoewel ik dat wel heel zuur zou vinden…”
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.