Slaapgebrek, peuterdriftbuien en bergen vuile was: hét recept voor een barslecht humeur. En daar kun je de hele dag in blijven hangen, maar je kunt er ook wat aan doen. Bijvoorbeeld met onderstaande tips.
Lees verder onder de advertentie
1. Doe een keer alles anders
Waar je jouw goede humeur aan te danken hebt? Aan dopamine. Dit hormoon komt onder andere vrij als je verliefd bent, in een hangmat in de zon ligt én als je nieuwe ervaringen opdoet. Doe daarom een keer alles (of nou ja, wat die dag mogelijk is) anders en je zult merken dat je hier best wat geluksmomenten uithaalt.
Lees verder onder de advertentie
2. Praten
En dan niet met de buurvrouw die klaagt over de hele wijk, maar met je beste vrienden bijvoorbeeld. Soms kunnen zij dingen van een andere kant benaderen – en gedeelde zorgen zijn immers halve zorgen.
3. Brievenbakmethode
Geen zin om te praten? Schrijf je probleem dan op een papiertje en doe dit in een brievenbak of lade. Na een week, maand of desnoods een jaar haal je ‘m er weer uit en kijk je of alles werkelijk echt zo zwaar was als het leek. In sommige gevallen blijkt dat dingen met de tijd zijn opgelost.
Hierbij mag je iedere dag een halfuur flink piekeren over je probleem. Bekijk je problemen van verschillende kanten en maal tot je er scheel van ziet. Het doel hiervan is dat je de rest van de dag zorgeloos bent.
5. De kinderbril
Probeer de wereld eens door een kinderbril te bekijken. Klinkt misschien ingewikkeld, maar het enige wat je hoeft te doen is meer oog te hebben voor kleine dingen – al is dat op het moment dat je peuter hysterisch over de supermarktvloer rolt misschien wat lastig, maar toch het proberen waard.
Lees verder onder de advertentie
6. Lijst opstellen
Uit onderzoek blijkt dat mensen die in een sombere bui blijven hangen, soms even niet kunnen verzinnen wat een leuke afleiding voor hen zou zijn. Het helpt om van te voren een lijst op te stellen met dingen waar je plezier in hebt. Noteer gerust 40 tot 50 dingen. Als je in een dip zit, kun je deze lijst erbij halen en er iets uitkiezen.
En dan hoef je echt niet gelijk de marathon in Rotterdam te lopen. Met deze sporten, die je overigens gewoon lekker thuis kunt doen, kom je al een heel eind.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Ongepaste betaalverzoekjes krijgen, het is niemand meer vreemd. Of het nou om hele hoge bedragen gaat of om kleine, sommige mensen gaan een grens over met hun Tikkies. Zo ook de organisator van een babyshower, waar Celine voor was uitgenodigd.