Als je vaak heel heftig ongesteld wordt dan kan er meer aan de hand zijn dan je misschien denkt. Zeker als dit samen gaat met een constante buikpijn, vermoeidheid en darm- of blaasproblemen, bestaat de kans op endometriose.
Lees verder onder de advertentie
Dit is een chronische ziekte die in eerste instantie lijkt op heftige menstruatie. Er zit weefsel buiten de baarmoederholte. Dit weefsel lijkt op baarmoederslijmvlies, maar zit als je endometriose hebt vaak op het buikvlies of op de organen die in je buik zitten. Het kan zorgen voor problemen op het toilet en ook zorgt het voor vruchtbaarheidsproblemen. Naast de wand van de baarmoeder kun je endometriose op je buikvlies, op je darmen hebben, in de blaas, in de borstholte en tussen de vagina en endeldarm.
Lees verder onder de advertentie
Wat is de oorzaak?
Er zijn verschillende theorieën, maar de meest aannemelijke theorie is dat het erfelijk bepaald is. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose hebben een groter risico dat zij ook endometriose krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Symptomen
Als je menstruatie altijd erg heftig is en als je last hebt van je bekken en je buik, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als je last hebt van extreme rugpijn, een gezwollen buik of pijn aan je bovenbenen, is een bezoek aan je arts raadzaam. Waar je verder op moet letten? Obstipatie, diaree, een branderig gevoel bij het plassen: het zijn allemaal symptomen van endometriose. Ook kan de aandoening een pijnlijk gevoel geven tijdens of na de sex. Hoe langer je deze aandoening hebt, hoe erger de symptomen vaak worden. Het verschilt per plek en per persoon hoe veel last je er van hebt. Maar, en dat is het verraderlijke aan deze aandoening: je kunt ook nergens last van hebben.
Lees verder onder de advertentie
Gevolgen
Je eileiders en eierstokken kunnen door endometriose vergroeien of verkleven. Dat maakt zwanger worden moeilijker. Het voelt alsof je een chronische ontsteking in je lijf hebt. Als de endometriosehaarden tijdens elke menstruatie ontsteken, kunnen er littekens groeien. Ernstige verklevingen zijn het gevolg. Als je endometriose in je darm hebt, kan dat voor problemen met de stoelgang zorgen. Heb je endometriose in je blaas, dan gaat plassen moeizaam. Er zijn ook mensen bij wie het ene plekje niet groeit en bij wie het dus geen kwaad kan.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je doen?
Als je endometriose hebt kun je verschillende behandelingen kiezen. Je kunt niets doen, als je er bijvoorbeeld weinig last van hebt. Maar je kunt ook kiezen voor medicatie of een operatie. Ook hormonale middelen helpen: die beïnvloeden je eisprong en de menstruatie. Alleen in zeer ernstige verklevingen in de baarmoeder wordt er een hysterectomie uitgevoerrd: het weghalen van de baarmoeder, soms in combinatie met de eierstokken.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.