Dit is endometriose (en dit kun je eraan doen)

endometriose
Tessa Heinhuis
Tessa Heinhuis
Leestijd: 3 minuten

Als je vaak heel heftig ongesteld wordt dan kan er meer aan de hand zijn dan je misschien denkt. Zeker als dit samen gaat met een constante buikpijn, vermoeidheid en darm- of blaasproblemen, bestaat de kans op endometriose.

Lees verder onder de advertentie

Dit is een chronische ziekte die in eerste instantie lijkt op heftige menstruatie. Er zit weefsel buiten de baarmoederholte. Dit weefsel lijkt op baarmoederslijmvlies, maar zit als je endometriose hebt vaak op het buikvlies of op de organen die in je buik zitten. Het kan zorgen voor problemen op het toilet en ook zorgt het voor vruchtbaarheidsproblemen. Naast de wand van de baarmoeder kun je endometriose op je buikvlies, op je darmen hebben, in de blaas, in de borstholte en tussen de vagina en endeldarm.

Lees verder onder de advertentie

 

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende theorieën, maar de meest aannemelijke theorie is dat het erfelijk bepaald is. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose hebben een groter risico dat zij ook endometriose krijgen.

Lees verder onder de advertentie

 

Symptomen

Als je menstruatie altijd erg heftig is en als je last hebt van je bekken en je buik, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als je last hebt van extreme rugpijn, een gezwollen buik of pijn aan je bovenbenen, is een bezoek aan je arts raadzaam. Waar je verder op moet letten? Obstipatie, diaree, een branderig gevoel bij het plassen: het zijn allemaal symptomen van endometriose. Ook kan de aandoening een pijnlijk gevoel geven tijdens of na de sex. Hoe langer je deze aandoening hebt, hoe erger de symptomen vaak worden. Het verschilt per plek en per persoon hoe veel last je er van hebt. Maar, en dat is het verraderlijke aan deze aandoening: je kunt ook nergens last van hebben.

Lees verder onder de advertentie

 

Gevolgen

Je eileiders en eierstokken kunnen door endometriose vergroeien of verkleven. Dat maakt zwanger worden moeilijker. Het voelt alsof je een chronische ontsteking in je lijf hebt. Als de endometriosehaarden tijdens elke menstruatie ontsteken, kunnen er littekens groeien. Ernstige verklevingen zijn het gevolg. Als je endometriose in je darm hebt, kan dat voor problemen met de stoelgang zorgen. Heb je endometriose in je blaas, dan gaat plassen moeizaam. Er zijn ook mensen bij wie het ene plekje niet groeit en bij wie het dus geen kwaad kan.

Lees verder onder de advertentie

 

Wat kun je doen?

Als je endometriose hebt kun je verschillende behandelingen kiezen. Je kunt niets doen, als je er bijvoorbeeld weinig last van hebt. Maar je kunt ook kiezen voor medicatie of een operatie. Ook hormonale middelen helpen: die beïnvloeden je eisprong en de menstruatie. Alleen in zeer ernstige verklevingen in de baarmoeder wordt er een hysterectomie uitgevoerrd: het weghalen van de baarmoeder, soms in combinatie met de eierstokken. 

Lees verder onder de advertentie

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen.

Meest bekeken