Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam: je komt aan, je kunt last krijgen van kwaaltjes die je niet kende, je voelt emoties die je nooit kende. En dit gebeurt er nog meer met je lichaam nadat je een kind hebt gekregen.
Lees verder onder de advertentie
Je hersenen en hormonen
Het is niet zo gek dat je je niet voelt zoals ‘de oude jij’. Dat heeft ook te maken met de hormonen in je lijf. Net na de bevalling zakken de niveaus van je oestrogeen en progesteron gelijk, wat kan zorgen voor die ‘baby blues’. Je kunt dan een slechter humeur hebben en angstig zijn. Een week later is dit weer op het normale niveau.
Lees verder onder de advertentie
Ook maak je oxytocine aan in je brein. Dat is het zogeheten ‘knuffelhormoon’. Dat zorgt voor die verliefde gevoelens voor je kind, maar ook kan het in combinatie met je angst zorgen voor een paniekerige manier van moederen. Verder kunnen hormonen die de lichaamstemperatuur regelen ook in de war raken. Klachten die je dan kunt krijgen zijn slapeloosheid, moeheid, een snellere hartslag, gewichtsverlies, irritatie (een tot vier maanden na de zwangerschap) of ernstige vermoeidheid, gewicht aankomen, constipatie, en zelfs depressie (vier tot acht maanden na de bevalling).
Je vitamines
Als je je erg moe voelt en soms zelfs benauwd, dan komt dat niet alleen door de gebroken nachten. Je kunt ook een ijzertekort hebben na je zwangerschap, omdat je bloed hebt verloren tijdens je bevalling. En als je borstvoeding geeft, is het ook aan te raden om vitamines A, E, C en B te slikken.
Lees verder onder de advertentie
Je borsten
Die bh’s die je hebt gekocht tijdens je zwangerschap zijn net na de bevalling waarschijnlijk veel te klein. Door het estrogeen wat door je lijf giert worden je borsten zó een cup of twee groter. Als je eenmaal borstvoeding geeft of besluit op flesvoeding over te gaan, worden je borsten weer kleiner. Dan krijg je meestal je oude maat terug – of nét iets groter.
Lees verder onder de advertentie
Je huid
Ook kun je extra last krijgen van onzuiverheden of acne. Ga naar de dermatoloog als het na een paar weken na de bevalling niet minder wordt.
Je kunt tot wel zes weken na de bevalling menstruatiekrampen krijgen omdat je baarmoeder weer naar het oude formaat terug krimpt. Na zes tot acht weken word je weer ongesteld, maar wees niet naïef, want je bent misschien al eerder vruchtbaar. Begin daarom weer met anticonceptie zodra je weer klaar bent voor sex. Het is ook normaal dat de sex in het begin nog gevoelig kan zijn. Doe niets wat niet goed voelt en heb vertrouwen in je lichaam: na vier maanden voelt het beneden als een stuk fijner.
Lees verder onder de advertentie
Blaas
Je blaas heeft veel te verduren gehad met het gewicht dat er tijdens je zwangerschap op lag. Je kunt na de bevalling daarom moeilijker plassen of juist wat urine verliezen als je niet of lacht. Het kan ook zo zijn dat je minder snel wanneer je naar het toilet moet. Als je meer dan vijf maanden na de bevalling nog last hebt van urineverlies, dan kun je speciale oefeningen hier voor gaan doen bij een fysiotherapeut. Je spieren rondom je bekken moeten dan getraind worden. Meestal gaat het vanzelf over.
Je haar
Je haar valt tot wel drie maanden na de geboorte van je kind nog uit. Je verliest tot wel een derde van je haar. Maar geen zorgen, dat groeit vanzelf weer terug.
Je tanden en ogen
Er gebeurt zoveel met je, dat zelfs je tandvlees een optater kan hebben gehad van alle hormonen. Je kunt ook een wat waterig of vaag zicht hebben, vanwege de hormonen in je lichaam.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.