Alle boeken en internetpagina’s afstruinen op zoek naar dé oplossing om je baby ’s nachts te laten slapen? Volgens blogger Wendy Wisner is dat nergens voor nodig en hebben vermoeide moeders maar één ding nodig.
Lees verder onder de advertentie
Als lactatiekundige kreeg Wendy de afgelopen jaren allerlei vragen van moeders over borstvoeding, maar ook over andere dingen waar moeders zich zorgen over kunnen maken, zoals het slaapgedrag van hun baby. ‘Veel moeders waren uitgeput en dachten dat er iets mis was met hun baby, omdat die na maanden nog steeds niet wilde slapen’, vertelt Wendy.
Lees verder onder de advertentie
Zelf had ze die zorgen ook toen ze een jonge moeder was. ‘Onze jongste van twee maanden oud sliep alleen in mijn armen, wat ik ook probeerde. Alle boeken en websites vertelden dat ik het verkeerd deed, maar ik wist niet wat ik moest doen.’
Het nieuwe normaal
Inmiddels zijn Wendy’s kinderen een stuk ouder. De moeders die in haar praktijk langskomen, kan ze nu als ervaringsdeskundige helpen. ‘Ik vertel ze dat hun baby volkomen normaal is. Dat baby’s nou eenmaal vaak niet slapen, dat alle slaapschema’s voor baby’s anders zijn en dat je het beste een gezond gevoel voor humor kunt hebben en accepteren dat dit je nieuwe normaal zal zijn. Voorlopig.’
Lees verder onder de advertentie
Voor de meeste moeders is dat een enorme opluchting. ‘Ze realiseren zich dat er niets mis is met hun baby. En dat ze niet zoveel meer van zichzelf en hun kleintje moeten verwachten, maar vertrouwen moeten hebben dat alles met de tijd goed zal komen.’
Minder onrust
Volgens Wendy is voor een kersverse moeder de steun van andere moeders heel belangrijk. ‘Iemand die zegt dat ze je begrijpt en dat gebroken nachten inderdaad doodvermoeiend zijn, daar heb je veel meer aan dan het zoveelste oordeel of een oplossing die toch niet helpt.’
Ze vindt het jammer dat veel moeders onrealistische verwachtingen hebben van hun baby. ‘Soms kun je baby’s ‘trainen’ in een bepaald slaapritme, maar lang niet iedere baby. En daardoor denken moeders dat er iets ‘mis’ is met hun kleintje. Stel je eens voor hoeveel minder gestreste moeders er zouden zijn, als ze wisten dat hun baby’s ondanks het slechte slapen heel normaal en gezond zijn. En dat het een kwestie van tijd is tot er een ritme in komt. Ik zeg niet dat alle moeders dan ineens vol energie zouden zitten, maar ze zouden wel heel wat minder ongerust zijn.’
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.