Je kind een extra zakcentje geven omdat hij een goed cijfer heeft gehaald: veel ouders doen het. Maar blogger Christine Organ is ermee gestopt. Volgens haar werkt het averechts.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik geloof in het belonen van inspanningen, niet in resultaten’, schrijft ze op Scary Mommy.
Lees verder onder de advertentie
Koekje
Christine beloonde haar kinderen heel regelmatig toen ze klein waren. ‘Ik zei dat ze een koekje van de bakker kregen als ze zich netjes gedroegen tijdens het boodschappen doen’, vertelt ze. ‘En dat als ze klaar waren met het schoonmaken van hun kamer, we die avond een film zouden kijken. Ik gebruikte die manier – omkoping – vaak, zonder schuldgevoel.’
Volgens Christine wordt dat gedrag bij veel ouders erger als hun kinderen groter worden. ‘Ik merk dat ouders hun kinderen een dollar bieden voor elke 8 op hun rapport. En dat ze ijs krijgen als ze een homerun slaan bij honkbal, of een goal scoren op het voetbalveld. Ze vertellen hun kinderen zelfs dat ze een nieuwe telefoon krijgen als ze de felbegeerde plek op de erelijst van de club verdienen.’ Ze is het daar niet mee eens en trekt een grens. ‘Ik betaal mijn kinderen niet voor goede cijfers of sportieve prestaties. Ten eerste omdat dat niet werkt. Studies hebben aangetoond dat het belonen van resultaten er uiteindelijk voor zorgt dat het enthousiasme vermindert. En dat is het tegenoverstelde van wat je als ouder wil.’
Lees verder onder de advertentie
Goed gedrag
Daarnaast zou die vorm van belonen ervoor zorgen dat kinderen bij alles gaan denken: wat levert het me op? Christine: ‘Ik geloof in het belonen van inspanningen, maar niet in resultaten. Stel: je ene kind haalt met gemak allemaal achten, terwijl de ander met moeite een zesje haalt. Wat zegt het als we dan alleen degene met de hoogste cijfers belonen? Ik vind het mooier als mijn kind een klasgenoot helpt of extra vriendelijk gedrag vertoont. Dat is wat er toe doet – niet zijn cijfers of de statistieken aan het einde van het schooljaar.’ Laatst kreeg Christine een compliment over haar zoon van een andere ouder. ‘Wat was ik trots. Later die avond vertelde ik mijn zoon dat hij een goede vriend was. De blik op zijn gezicht liet zien dat hij zich net zo trots voelde. Geen enkele beloning in de wereld kan dat gevoel overtreffen.’
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.