Bij een akkefietje je eigen gedag onder de loep nemen? Kinderen zijn daar niet altijd mee bezig. En toch vindt moeder en blogger Elisa Cinelli dat haar dochter al op jonge leeftijd moet leren om sorry te zeggen.
Lees verder onder de advertentie
‘Als er niemand is om haar op haar gedrag te wijzen, weet ze zelf dat het netjes is om excuses te maken’, schrijft ze op Scary Mommy.
Niet automatisch
Elisa, oud-lerares, was er altijd op tegen als ze ouders tegen hun kind hoorde zeggen: ‘Zeg sorry!’. Elisa: ‘Ik zag dat het kind helemaal geen spijt had, maar wel ‘sorry’ zei. En ik vroeg me af of de werkelijke boodschap ervan – iets rechtzetten nadat je iets fout hebt gedaan – op die manier wel doordrong. Daarom zei ik altijd tegen de kinderen in mijn klas: ‘Hoe kun je het oplossen?’ Om vervolgens te zien dat ze er over nadachten, de omgevallen blokkentoren weer hielpen opbouwen en uit zichzelf excuses maakten aan de ander. Dat vond ik bijzonder. Ik was er zeker van dat ik een kind nooit automatisch ‘sorry’ zou laten zeggen.’
Maar toen kreeg Elisa zelf een kind. ‘En die werd een peuter. En peuters zijn andere wezens’, vertelt ze. ‘Ze hebben GEEN IDEE waar ik het over heb als ik vraag hoe ze iets kunnen verbeteren.’ Elisa besefte dat het haar verantwoordelijkheid is om haar kinderen die vaardigheid te leren. ‘Mijn dochter moet leren om de woorden ‘het spijt me’ te zeggen als iets ongepast is. En ze moet het heel veel oefenen.’ Door haar dochter precies te vertellen wat ze in welke situatie moet zeggen, krijgt ze het vanzelf onder de knie, vindt Elisa. ‘Ze zegt nu ’sorry’ en ‘gaat het?’ als ze een ander kind pijn heeft gedaan of onaardig is geweest.’
Lees verder onder de advertentie
Goed voorbereiden
Over een paar jaar gaat haar dochter naar de basisschool. ‘Het kan zijn dat haar leraar haar vraagt om een conflict zelf op te lossen, of om sorry te zeggen’, vertelt Elisa. ‘Maar misschien is haar leraar wel te druk om zich bezig te houden met die kleine ruzietjes. Ik wil mijn dochter daar vast op voorbereiden. Zodat ze weet wat ze moet doen als ze in zo’n situatie terecht komt. Eén van de dingen die ze dan sowieso kan doen? Naar zichzelf kijken en ‘sorry’ zeggen.”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.