Carmina: ‘Onze dochter van 9 maanden is model’

11.09.2024 19:00

Iedere moeder is natuurlijk trots op haar kind, en de fotorol op je telefoon is het levendige bewijs daarvan. Van die schattige lachjes tot die eerste stapjes, je hebt het allemaal vastgelegd.

Carmina*, moeder van de negen maanden oude Livaya*, heeft wel heel bijzondere foto’s van haar dochter. Terwijl de meeste van ons nog worstelen om die ene perfecte gezinsfoto te maken, pronkt Livaya al met een portfolio vol glamoureuze kiekjes.

Carmina (26): “Supertrots ben ik op mijn dochter, net zoals elke moeder dat is. Mijn telefoon staat vol met foto’s en video’s van haar, minstens honderd per dag. Ja, dat klinkt misschien overdreven, maar ze is gewoon zó fotogeniek. En ik ben niet de enige die dat zegt – vrienden, familie, zelfs voorbijgangers blijven vaak even staan om te zeggen hoe schattig ze is.

Natuurtalent

Het balletje begon te rollen toen ik op Instagram scrolde en een advertentie van Little Dutch voorbij zag komen. Ze zochten baby’s voor fotoshoots. En tja, onze kleine Livaya leek mij perfect voor die rol. Dus zonder aarzeling stuurde ik een paar foto’s op. Tot mijn grote vreugde kregen we vrijwel meteen reactie: ze vonden haar zó schattig dat ze al na het weekend mocht komen voor haar eerste shoot. Toen was ze pas vier maanden oud.

Het was fantastisch om haar daar te zien. Ze straalde niet alleen, ze bleek ook nog eens een natuurtalent. Geen greintje eenkennigheid, altijd vrolijk, en ze kijkt direct de camera in met een big smile. De mensen van de fotoshoot waren ontzettend lief voor haar, alles ging op haar tempo, met veel geduld en zachte instructies. Het was leuk én voelde goed. Wat wil je nog meer?

Voor haar is het een spelletje

Toen ik kort daarna een oproepje zag voor een ander merk, twijfelde ik geen seconde. Inmiddels staat Livaya in een Frans tijdschrift, helemaal leuk. Wij vinden het geweldig, familie en vrienden zijn ook apetrots. Toch zijn er altijd mensen die er anders over denken. Zo hebben buitenstaanders vooroordelen. Zodra ik vertel dat mijn dochtertje model is, zie ik vaak meteen de blikken.

Mensen denken vast dat ik een moeder ben die haar kind voor de camera duwt om zelf aandacht te krijgen. Of ze fluisteren dat ik Livaya gebruik voor mijn eigen dromen, alsof ik mijn eigen succes gemist heb en het nu op haar projecteer. Dat raakt me soms wel, want dat is echt niet zo. Ik doe dit juist omdat ik zie hoe veel plezier ze erin heeft. Voor haar is het een spelletje; een paar keer lachen naar de camera en daarna weer lekker spelen.

We houden het luchtig

Van buitenstaanders trek ik niet veel aan. Maar van mijn moeder wel. Ze is het er niet mee eens en stelt vaak de vragen: “Waarom moet je haar nu al op een pad duwen?” en “Waarom maak jij keuzes voor jouw kind?” “Wat als ze dit helemaal niet leuk vindt als ze groot is?” Mijn vriend en ik hebben het hier uiteraard over gehad. Maar eerlijk? Over twintig jaar herkent niemand Livaya nog van die babyfoto’s. En die foto’s zijn prachtig: geen speentjes in beeld, geen vieze mondjes en sowieso is Livaya nooit enkel in haar luier gekleed. Nee, het zijn mooie outfits, verzorgde settings – perfect voor in haar fotoalbum.

We houden het luchtig. Zolang ze het leuk vindt, blijft ze het doen. En als ze er klaar mee is, dan stoppen we meteen. Het is absoluut niet zo dat we haar pushen om model te worden. School komt op de eerste plek. Een diploma is en blijft een vereiste. Dit is een hobby, een leuke, natuurlijke ontwikkeling – geen carrière.”

*Deze namen zijn gefingeerd om privacyredenen; de echte namen zijn bekend bij de redactie.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.