1001 rompers over? Met deze tips geef jij de kleertjes van je baby een tweede leven

29.09.2024 13:00
Wat te doen met babykleertjes tips Beeld: Pexels

Je herkent het vast: de kast van je baby puilt uit door de hoeveelheid kleertjes die je kleintje allang is ontgroeid. Tijd om ruimte te maken, maar wat doe je met al die mini-outfits? Wij geven je een paar tips om de stapel kleertjes een tweede leven te geven.

De schattige rompertjes, het eerste mutsje en dat kleine jasje waar hij of zij ooit in paste, je kunt er maar geen afstand van doen. Het is natuurlijk verleidelijk om alles te bewaren, omdat je bij elk pakje aan een speciaal moment moet denken. Maar heb je echt die hele stapel nodig om de herinneringen levend te houden? Kies de mooiste of meest bijzondere kledingstukken uit en laat de rest los. Het creëert niet alleen ruimte in je huis, maar ook in je hoofd.

Dit kun je doen met je voorraad babykleren

1. Maak er een herinneringsdeken van

Als je niet kunt kiezen welke kleertjes je wilt bewaren, waarom maak je er dan niet iets blijvends van? Een herinneringsdeken van de mooiste babykleertjes is een prachtig en persoonlijk project. Zoek een handige vriendin met een naaimachine (of durf het zelf aan) en naai de stofjes aan elkaar tot een kleurrijke, warme deken. Elke keer als je eronder kruipt, denk je terug aan al die eerste momenten van je kleintje.

2. Verkoop de items op Vinted

Als je liever wat ruimte creëert en tegelijkertijd anderen blij maakt, kun je de kleertjes verkopen via Vinted of tijdens een kledingbeurs. Veel ouders zijn op zoek naar betaalbare tweedehands babykleertjes, jij verdient een zakcentje en de schattige outfits van jouw baby kunnen weer stralen bij een ander kindje. Win-win!

3. Organiseer een kledingruil met vriendinnen

Ken je andere moeders met baby’s in je omgeving? Organiseer een kledingruil! Nodig je vriendinnen uit en laat iedereen de babykleertjes meenemen die ze niet meer gebruiken. Je komt niet alleen van je eigen kleertjes af, maar gaat waarschijnlijk ook naar huis met ‘nieuwe’ outfits voor jouw kindje. Bovendien is het een perfect excuus voor een gezellige middag met koffie en taart.

Lees ook: Elisa geeft 500 euro per maand uit aan de outfits van haar tweeling

4. Doneer aan een goed doel

Er zijn altijd gezinnen die blij worden van babykleertjes die jij niet meer nodig hebt. Doneer ze aan een goed doel, zoals het Leger des Heils, een kledingbank of een opvanghuis. Zo geef je die mini-outfits een tweede kans en weet je zeker dat het goed terecht komt.

5. Maak een kunstwerk van je favoriete setjes

Ben je echt gehecht aan een paar outfits en wil je ze niet zomaar wegstoppen in een doos? Waarom maak je er geen kunstwerk van? Laat bijvoorbeeld het eerste pakje inlijsten of naai kleine stukjes van verschillende kledingstukken op een canvas. Dit kan een mooie, persoonlijke toevoeging zijn aan de kinderkamer of je eigen slaapkamer.

6. Verzamel ze voor een toekomstige broer of zus (of een vriendin)

Misschien is er nog een tweede (of derde!) kindje op komst? Dan is het handig om de meest tijdloze en favoriete kleertjes te bewaren voor later gebruik. Zorg ervoor dat je alleen de outfits bewaart die nog in goede staat zijn en organiseer ze goed (denk aan labels en dozen). Geen tweede kindje op de planning? Bewaar ze dan voor een vriendin of familielid die zwanger is. De kans is groot dat zij er superblij mee is.

Dus, als je kledingkast inmiddels als een babywinkel voelt en de kleertjes overal opgestapeld liggen, weet je nu wat je kunt doen. Of je nu creatief aan de slag gaat, een ander blij maakt of gewoon wat ruimte creëert, er zijn genoeg manieren om die schattige outfits een nieuw leven te geven. Tijd om afscheid te nemen van de chaos en te genieten van de mooie herinneringen die ze je hebben gebracht.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.