Puberende peuters en hysterische huilbuien: het leven van een moeder gaat niet altijd over rozen en júist daarom is een goede nachtrust zo belangrijk.
Lees verder onder de advertentie
Wij zetten wat tips voor je op een rij, want al met een paar kleine aanpassingen kun je je nachtrust verbeteren.
Geen koffie na 15:00 ’s middags
Klinkt voor een oververmoeide moeder misschien onmogelijk, maar toch kun je koffie beter laten staan. Ook thee, chocolade, nicotine (roken) en cola stimuleren de hersenen. De één is er gevoeliger voor dan de ander, maar de meeste oppeppers zorgen voor een wakker gevoel. En ja, dat zorgt dus voor die slechte nachtrust.
Lees verder onder de advertentie
Beeldschermen = slechte nachtrust
Hoe lekker ook, het blijkt toch niet zo handig. Doordat de tv aanstaat is er een visuele activiteit waardoor je hersenen actief blijven. Vooral nieuwsberichten en gewelddadige programma’s prikkelen je hersens. Vermijd minimaal een uur voor het slapengaan je tv, telefoon of tablet.
Lees verder onder de advertentie
Sporten? Liever overdag
Voor de fitnessgek: lichaamsbeweging verhoogt je energielevel. Zorg dat je drie uur voordat je naar bed gaat niet meer intensief sport. Sporten is trouwens wel belangrijk voor een goede nachtrust. Mensen die minimaal een halfuur per dag bewegen, slapen beter. Oh, en eh: in deze sportoutfits wordt trainen een stuk plezieriger.
Lees verder onder de advertentie
Niet te zwaar eten
Vooral grote maaltijden en voedsel met veel suikers blijken funest voor een goede nachtrust. Heb je echt trek, dan kun je kiezen voor iets kleins dat rijk is aan eiwitten of vetten (noten, bijvoorbeeld). Deze verteren langzamer en vullen goed, waardoor een klein portie al voldoende is.
Als je kind in de middag op bed ligt is het verleidelijk om ook ‘even’ te gaan liggen. Het is goed om te rusten, maar probeer niet in slaap te vallen zodat je lichaam een vast ritme aanhoudt en zich op de nacht kan instellen. Wil je toch wat rust pakken, houd het dan bij een powernap van maximaal twintig minuten.
Lees verder onder de advertentie
Licht en lucht in de slaapkamer
Met alleen een goed bed in de slaapkamer ben je er niet als je wilt genieten van een goede nachtrust: voldoende frisse lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat in je slaapkamer waar je een groot deel van je nacht doorbrengt. Ook is het fijn om genoeg daglicht binnen te laten en zo (optisch) ruimte te creëren. Op zoek naar fijne raamdecoratie voor de kinderkamer? Klik hier
Lees verder onder de advertentie
Juiste temperatuur voor goede nachtrust
Niet alleen licht en frisse lucht is belangrijk, ook de temperatuur in de slaapkamer kan bijdragen aan een goede nachtrust. De perfecte temperatuur ligt rond de 18 graden.
Let op je slaapcyclus
Een slaapcyclus bestaat uit verschillende fases van ongeveer anderhalf uur, in totaal zo’n 7,5 uur. Per nacht ga je door vier tot vijf slaapcycli. Probeer die ook echt te doorlopen, want alleen tijdens een diepe slaap komt je lichaam tot rust.
Kom tot rust
We schreven het al: beeldschermen en een goede nachtrust gaan niet samen. Wat je beter kunt doen, is een boek lezen, mediteren of een warm bad nemen. Ben je een piekeraar? Neem dan even vijf tot tien minuten de tijd om je gedachten op papier te zetten. Dan ga je met een opgeruimd hoofd naar bed.
Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Wat doet meer pijn: een trap in je ballen of een bevalling? Het klinkt als een slechte mop, maar volgens cabaretier Lisa Loeb laat deze vraag perfect zien hoe de maatschappij naar vrouwen en pijn kijkt. In haar column op NPO Radio 1 spreekt ze zich hierover uit.