Toen Julia vroeger aan Kerst dacht, zag ze perfect gedekte tafels, glanzende kerstballen en een huis vol gezelligheid. Dat was voordat ze moeder werd van twee hoogsensitieve kinderen. Nu associeert ze de feestdagen vooral met diepe ademhalingen, mental breakdowns en… oordoppen.
Lees verder onder de advertentie
Het begint met de planning
Julia (37): Ik was altijd de moeder die de feestdagen op rolletjes liet verlopen. Een strak schema waarin we eerst naar opa en oma gaan, daarna naar tante Els voor het diner, en onderweg nog even een pitstop maken voor een kerstwandeling. Wat kan er misgaan? Nou, alles.
Lees verder onder de advertentie
Mijn oudste, Liv van 8, krijgt al kortsluiting bij de gedachte aan “gezellig” eten met twaalf man. De drukte, de geuren, de vreemde gezichten – voor haar voelt het als een storm die maar niet gaat liggen. Mijn jongste, Finn van 5, is net zo gevoelig, maar uit dat vooral in complete hysterie als hij te lang moet zitten. En daar zit je dan: met een kind dat wil verdwijnen en een ander dat uit elkaar spat.
De meltdown onder de boom
Vorig jaar besloot ik dat het écht anders moest. Geen overvolle planning, geen haast van hot naar her. Maar ja, probeer dat maar eens uit te leggen aan familie die nog steeds verwacht dat we op kerstavond, eerste kerstdag én tweede kerstdag aantreden voor brunches, lunches, diners en borrels, inclusief glittertruien en vrolijke gezichten. Ik liet me leiden door de verwachtingen van anderen.
Lees verder onder de advertentie
Andere gezinnen konden het toch ook? Waarom wij dan niet? Ik probeerde het. Echt. Maar tegen de tijd dat we bij het dessert waren, zat Liv verstopt op de logeerkamer met haar noise-cancelling koptelefoon op en had Finn zich na een enorme driftbui ingedekt met een barricade van kussens op de bank. Het voelde elk jaar alsof ik had gefaald. ‘Ach joh, dat hoort erbij’, zei mijn moeder, terwijl ze nog een schep aardappels op mijn bord deed. Maar dat hoort er niet bij. Niet voor mijn hoogsensitieve kinderen, tenminste.
Onze nieuwe kersttraditie
Dit jaar heb ik het anders aangepakt. Geen strak schema, geen verplichtingen. We vierden Kerst op onze manier: in joggingbroeken, met pannenkoeken in plaats van kalkoen, en een hoop knutselspullen op tafel. We nodigden alleen familie uit die begrijpt dat een uurtje bezoek voor mijn kinderen meer dan genoeg is. En als iemand vroeg waarom we niet naar het grote familiefeest komen? Dan zei ik gewoon: ‘Omdat dit werkt voor ons.’
Lees verder onder de advertentie
En weet je? Het werkte. Voor het eerst in jaren keek ik uit naar de feestdagen. Niet omdat alles perfect moest zijn, maar juist omdat het mag zijn zoals het is. Stil, ontspannen en zonder verwachtingen. Eerder was het voor iedereen een enorme bron van stress, wat al begon vanaf de intocht van Sinterklaas en voortduurde tot na het laatste kerstdiner. Dit jaar niet.
Hoogsensitiviteit vraagt om aanpassingen
Ik weet nu dat mijn kinderen niet “moeten leren omgaan met drukte”, zoals mensen me vaak goedbedoeld vertellen. Ze hoeven zich niet aan te passen aan kerst; kerst moet zich aanpassen aan hen. En dat is precies wat we dit jaar deden. Geen drama, geen tranen, geen ontploffingen, alleen maar rust. En ja, het was zelfs gezellig. Vind ik het jammer dat we alle diners missen? Zeker. Maar dat komt ooit wel weer. Voor nu is dit voor iedereen de beste oplossing.
Lees verder onder de advertentie
Voor iedereen die dit leest en ook worstelt met hoogsensitieve kinderen tijdens de feestdagen: je bent niet alleen. Durf je eigen weg te kiezen. En als dat betekent dat je met pannenkoeken en pyjama’s Kerstmis viert, dan is dat precies goed.”
Eindelijk kon Evie, moeder van Yara (2) weer eens flink uitpakken met oud & nieuw. Samen met haar vriend ging ze naar een huisfeest van hun oude vrienden. Vrienden waarvan de meeste nog geen kinderen hadden. Ze keken er weken naar uit en het was een geweldige avond, maar ze moesten hiervoor wel allebei diep […]
Het is algemeen bekend dat praten en lezen met jonge kinderen cruciaal is voor hun taalontwikkeling. Maar wist je dat gesprekken over wiskunde in het dagelijks leven net zo belangrijk kunnen zijn voor hun rekenvaardigheden?
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
TikTok staat weer op z’n kop en dit keer gaat het om… een schooltraktatie! Want die kan op sommige scholen niet groot en uitbundig genoeg. Voer voor discussie, want is dit lief of overdreven?
Kersverse ouders opgelet: de populairste kindernamen van 2024 zijn binnen. En ja hoor, Noah (922 keer) blijft bij de jongens onverslaanbaar op nummer één. Voor de meisjes is er een nieuwe naam bovenaan de lijst. *tromgeroffel*