Droge of tranende ogen? Dít moet je weten over oogklachten tijdens de zwangerschap

oogklachten zwangerschap
Maike Abma
Maike Abma
Leestijd: 3 minuten

Misselijkheid, maagzuur, gezwollen voeten: het zijn allemaal bekende zwangerschapskwaaltjes. Maar wist je dat je tijdens de zwangerschap ook oogklachten kunt ervaren? We praten je bij.

Lees verder onder de advertentie

Het is misschien niet een van de eerste zwangerschapskwaaltjes waar je aan denkt – dat zijn er ook behoorlijk wat – maar oogklachten komen regelmatig voor bij zwangere vrouwen. Hoe dat komt, leggen we je uit.

Lees verder onder de advertentie

 

Oogklachten tijdens de zwangerschap

Oogklachten als droge, geïrriteerde en tranende ogen of wazig zicht kunnen ontstaan tijdens je zwangerschap. Ook is het mogelijk dat bestaande oogaandoeningen verslechteren als je zwanger bent. Dat kan voor een opticien een reden zijn om tijdens je zwangerschap of vlak na de bevalling geen oogtest te doen. Problemen met je zicht ontstaan door veranderingen in je hormoonhuishouding, stofwisseling en bloedsomloop. Dat geldt trouwens niet voor alle zwangere vrouwen. Bij sommigen worden bestaande oogproblemen zelfs minder tijdens de zwangerschap (geluksvogels). We zetten de meest voorkomende oogklachten tijdens de zwangerschap voor je op een rij.

Lees verder onder de advertentie

 

Droge, geïrriteerde of tranende ogen

Milde oogklachten die regelmatig voorkomen tijdens de zwangerschap zijn droge, geïrriteerde en tranende ogen. En dat heeft alles te maken met de hoeveelheid en samenstelling van je traanvocht. Die is namelijk anders door de hormoonveranderingen tijdens je zwangerschap. Vooral lenzendragers kunnen last hebben van droge, geïrriteerde of droge ogen. Het (tijdelijk) dragen van een bril kan de klachten wat verlichten.

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook
Dít zijn veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes per trimester >

 

Wazig of dubbelzien

Zie je vaak wazig of dubbel? Dan kan bloedarmoede de boosdoener zijn. Wazig zicht kan ook ontstaan door een hoge bloeddruk, iets wat vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Je ziet dan vaak ook vlekken. Tot slot kan wazig zicht ook ontstaan door vochtretentie, ofwel: het vasthouden van vocht. Als dit vervolgens tot cornea-oedeem – een zwelling van het hoornvlies – leidt, kun je last krijgen van wazig zicht of geïrriteerde ogen. Oogmeting gepland? Dan is het verstandig om deze nog even uit te stellen.

Lees verder onder de advertentie

 

Lichtflitsen zien of lichtschuw zijn

Ook vrouwen met een zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) kunnen te maken krijgen met oogproblemen, zoals het zien van lichtflitsen, wazig zicht of het slecht verdragen van licht. Zeldzame, maar ernstige oogklachten die kunnen ontstaan door een zwangerschapsvergiftiging zijn een bloeding in het oog of loslatend netvlies. Ook is het mogelijk om tijdelijk je gezichtsvermogen verliezen. Het herstel van oogklachten die ontstaan na een zwangerschapsvergiftiging duurt vaak wat langer en gaat soms onder begeleiding van een oogarts. 

Lees verder onder de advertentie

 

Gaat vanzelf weer over

We sluiten af met goed nieuws, want de meeste milde oogklachten verdwijnen na je zwangerschap vanzelf. De hormoon- en bloedspiegel herstelt zich namelijk weer. Heb je een paar weken na je bevalling nog steeds oogproblemen? Of blijft je zicht slechter dan voor de zwangerschap? Dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts.

Bron: Oogfonds, Gelderlander

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram.

Meest bekeken