Anneloes Kroos, moeder van Oskar, kiest bewust voor duurzaam leven: ze woont met haar gezin in een tiny house, gebruikt wasbare luiers en leent speelgoed in plaats van het te kopen. Om gelijkgestemden te vinden, richtte ze de Facebookgroep ‘Duurzaam leven met kinderen’ op.
Lees verder onder de advertentie
Met succes, want de groep groeide uit tot een community van bijna 15.000 leden door heel Nederland.
‘Ik werd altijd raar aangekeken’
“Wanneer je bewust bezig bent met duurzaamheid, word je al snel gezien als geitenwollensokkenhippie”, vertelt Anneloes. “Ik werd altijd raar aangekeken als ik aankwam met mijn Dopper en ik miste het kunnen praten met ouders die ook voor duurzaam kiezen.” Op Facebook bestonden wel groepen over duurzaamheid, maar niet voor mensen met kinderen. “Sterker nog, in die groepen werd juist verkondigd dat het hebben van kinderen niet duurzaam is.”
Dit was voor Anneloes het moment om het heft in eigen hand te nemen. Sindsdien deelt ze elke dag informatie over duurzaamheid én krijgt ze advies van anderen. Want duurzaam leven met kinderen: hoe doe je dat eigenlijk?
“Alles in één keer omgooien, was bij ons ook nooit gelukt”, legt Anneloes uit. “Begin met kleine dingen. Grijp niet direct naar de snoetenpoetsers, maar gebruik een doekje dat in de wasmachine kan of gewoon je hand en een beetje water.” Ze vervolgt: “Vervang drinkpakjes en voorverpakte koeken door een Dopper en een broodtrommel. Ook wasbare luiers zijn een uitkomst. En als je de auto een keer laat staan en de trein pakt, gebruik dan een draagdoek in plaats van een kinderwagen. Zo ben je niet aangewezen op het tussenstuk van de trein én hoef je niet met extra spullen te sjouwen.”
Lees verder onder de advertentie
‘Elk stapje is een stapje’
Het doel van Anneloes’ Facebookgroep is duidelijk: “Hoe meer mensen met duurzaamheid bezig zijn, hoe groter de impact. Zet mensen bij elkaar en de inspiratie komt in een stroomversnelling. Elk stapje is een stapje en samen maken we het verschil.”
Dit artikel verscheen eerder op Kekmama.nl.Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.