Anneloes Kroos, moeder van Oskar, kiest bewust voor duurzaam leven: ze woont met haar gezin in een tiny house, gebruikt wasbare luiers en leent speelgoed in plaats van het te kopen. Om gelijkgestemden te vinden, richtte ze de Facebookgroep ‘Duurzaam leven met kinderen’ op.
Lees verder onder de advertentie
Met succes, want de groep groeide uit tot een community van bijna 15.000 leden door heel Nederland.
‘Ik werd altijd raar aangekeken’
“Wanneer je bewust bezig bent met duurzaamheid, word je al snel gezien als geitenwollensokkenhippie”, vertelt Anneloes. “Ik werd altijd raar aangekeken als ik aankwam met mijn Dopper en ik miste het kunnen praten met ouders die ook voor duurzaam kiezen.” Op Facebook bestonden wel groepen over duurzaamheid, maar niet voor mensen met kinderen. “Sterker nog, in die groepen werd juist verkondigd dat het hebben van kinderen niet duurzaam is.”
Dit was voor Anneloes het moment om het heft in eigen hand te nemen. Sindsdien deelt ze elke dag informatie over duurzaamheid én krijgt ze advies van anderen. Want duurzaam leven met kinderen: hoe doe je dat eigenlijk?
“Alles in één keer omgooien, was bij ons ook nooit gelukt”, legt Anneloes uit. “Begin met kleine dingen. Grijp niet direct naar de snoetenpoetsers, maar gebruik een doekje dat in de wasmachine kan of gewoon je hand en een beetje water.” Ze vervolgt: “Vervang drinkpakjes en voorverpakte koeken door een Dopper en een broodtrommel. Ook wasbare luiers zijn een uitkomst. En als je de auto een keer laat staan en de trein pakt, gebruik dan een draagdoek in plaats van een kinderwagen. Zo ben je niet aangewezen op het tussenstuk van de trein én hoef je niet met extra spullen te sjouwen.”
Lees verder onder de advertentie
‘Elk stapje is een stapje’
Het doel van Anneloes’ Facebookgroep is duidelijk: “Hoe meer mensen met duurzaamheid bezig zijn, hoe groter de impact. Zet mensen bij elkaar en de inspiratie komt in een stroomversnelling. Elk stapje is een stapje en samen maken we het verschil.”
Dit artikel verscheen eerder op Kekmama.nl.Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.