Maya Kumari Pariyar (38) werd als baby geadopteerd uit Nepal. Ze heeft een relatie met Sven (38) en samen hebben ze zoon Sam (5). Door de chemokuren voor de behandeling van borstkanker werd ze kaal.
Lees verder onder de advertentie
“Een week na de diagnose hield ik een ceremonie om het feit dat ik mijn krullenbos zou gaan verliezen een plek te geven. Ik stak kaarsen aan en las de brief voor die ik aan mijn haar had geschreven. Dat ik als tiener niet goed wist wat ik met mijn krullen aan moest, maar er later van was gaan houden. En hoe dankbaar ik was dat ze mijn gezicht jarenlang hadden bekleed. De tranen stroomden over mijn wangen, maar het voelde als een mooi afscheid.
Een paar weken later haalde de kapper alles eraf. Mijn krullen kreeg ik mee in een zakje, maar ik heb ze niet eens meer bekeken. Dankzij de ceremonie zat ik al in het verwerkingsproces, terwijl anderen dachten dat ik enorm verdrietig was. ‘Je haar groeit wel weer aan’, zeiden ze troostend. Of: ‘Er bestaan mooie chemomutsjes en pruiken.’ Nog steeds krijg ik dat soort opmerkingen. Goedbedoeld, maar vraag me liever hoe ik me voel. Ik vind het namelijk niet erg dat ik kaal ben, maar mensen gaan daar wel automatisch van uit.
Lees verder onder de advertentie
Omarmen
Op aanraden van het ziekenhuis ben ik naar een haarwerkspecialist geweest, maar bij het zien van die poppen dacht ik: dit is niets voor mij. Met een pruik zou ik me anders voordoen dan ik ben. En dat is precies wat ik al mijn hele leven als geadopteerde heb gedaan: ik zette een masker op om mijn gevoelens van afwijzing te verdoven. De afgelopen jaren heb ik mezelf en mijn afkomst leren omarmen. Het laatste wat ik wil is me opnieuw verschuilen. In de spiegel zie ik nu de essentie van mezelf: kwetsbaar, krachtig en ontwapenend tegelijk. Ik ben mezelf dankzij mijn kaalheid nog meer gaan accepteren.
“Het laatste wat ik wil is me opnieuw verschuilen”
Lees verder onder de advertentie
Wel twijfelde ik in het begin wat het voor mijn gezin zou betekenen. Sam durft me nog steeds te knuffelen, maar heeft tijd nodig om eraan te wennen. Aan Sven vroeg ik: ‘Vind je me nog mooi? Moet ik bij het vrijen een mutsje op?’ Maar hij zei resoluut: ‘Alsjeblieft niet.’ Dat ik voor hem nog steeds Maya ben blijkt ook uit het feit dat hij nog me gewoon over mijn hoofd kroelt.
Lees verder onder de advertentie
Sterke, vrouwelijke uitstraling
Op straat valt mijn kale hoofd amper op, waarschijnlijk omdat ik zoveel kracht uitstraal. Ha, weet je dat ik zelfs een keer versierd ben? Ik zat alleen in een restaurant toen een man vroeg of ik met hem wilde eten. ‘Je hebt zo’n sterke en vrouwelijke uitstraling’, zei hij. Dat deed me hartstikke goed, maar ik heb ’m toch maar vriendelijk bedankt.”
Dit portret staat in Kek Mama 03-2022.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.