‘Een tweedehands kind, dat lijkt me wel wat’

19.09.2024 17:00
thee

Wat doe je als je in het openbaar twee twintigers hoort praten op een manier die jouw geadopteerde dochter zou kunnen kwetsen? Het overkwam Margot (51). Ze plaatste er een Thread over op Instagram die vervolgens viral ging.

“Ik was gezellig met mijn dochter (14) lunchen in een café. Terwijl mijn dochter in gedachten verzonken was, kon ik het niet helpen dat mijn aandacht werd getrokken naar het gesprek tussen twee vriendinnen aan het tafeltje naast ons. Eén van de twee, ik denk dat het studentes waren, zei kinderen te haten en zelf absoluut geen kinderen te willen. De andere reageerde toen argeloos: “Ik zou geen eigen kind willen, maar een gerecycled kind, een tweedehandsje, dat zou wel prima zijn.”

Lees ook – ‘Een dag nadat de adoptie niet doorging, bleek ik zwanger’

Kwetsende woordkeuze

Ik was met stomheid geslagen en twijfelde of ik iets over deze kwetsende woordkeuze moest zeggen. Uiteindelijk besloot ik dit niet te doen, omdat mijn dochter het gesprek van de twee studentes niet leek op te merken en ik er dan dus ook geen aandacht op wilde vestigen. Ik weet niet of ze door hadden dat ze naast een moeder met een geadopteerd kind zaten of dat dat ongelukkig toeval was, maar ik vraag me wel echt af: als je dat soort dingen zo hardop zegt, zou je dan in de gaten hebben dat je iemand naast je echt kan kwetsen?

Gelukkig maken wij dit niet vaak mee. Mijn dochter is Chinees en krijgt weleens te maken met racistische opmerkingen, maar over het feit dat ze geadopteerd is, krijgen we nooit vervelende reacties. Mensen zijn vaak op een positieve manier belangstellend. Waar mijn dochter vandaan komt, wie haar ouders zijn, hoe zo’n adoptieproces verloopt, die vragen krijg ik geregeld. Ik krijg liever die vragen, dan dat er achter onze rug om van alles gezegd wordt.

Lees ook – ‘Nederland stelt per direct een adoptiestop in: hoe zit het precies?

“Geen flex?”

Op de Thread die ik plaatste op Instagram, kreeg ik bijval van mensen die ook schrokken van de kwetsende verwoording. Sommigen vragen zich af wat het überhaupt betekent, “een gerecycled kind”. Dat vraag ik me eigenlijk ook af. Er was ook iemand die aangaf dat het afluisteren van anderen ‘geen flex’ is. Daar moest ik dan wel weer een beetje om lachen, ik had geen idee wat diegene daarmee bedoelde. Ik voelde me zo oud!

Een kind is geen product

Ik snap dat de woordkeuze van de studente naast ons in het café vast niet bewust kwetsend bedoeld was. Mensen hebben nu eenmaal een ander perspectief bij bepaalde termen. Misschien is het zelfs wel goed bedoeld, dat de volgende generatie zo opgaat in het recyclen dat ze alles willen hergebruiken? Maar een kind is natuurlijk geen product wat je kunt recyclen. Ik zou graag willen meegeven dat het wel goed is om te beseffen dat sommige termen voor anderen echt kwetsend kunnen zijn, ook al zijn ze niet zo bedoeld. Geadopteerde kinderen zijn niet anders dan andere kinderen: met gevoel en eigenwaarde. Alle kinderen mogen er zijn.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.