Niet volgens het boekje: ‘We willen ons zoontje deels in het Engels opvoeden, maar mijn familie vindt dat raar’

08.08.2024 18:10

Niet iedereen bewandelt de gebaande paden tijdens de zwangerschap of het moederschap. Sommige vrouwen kiezen er zelfs voor het juist helemaal niet volgens het boekje te doen. Gwen (26) en haar vriend zijn beide Nederlands, maar willen hun zoontje graag tweetalig opvoeden. Haar nuchtere familie vindt dat onzin.

Gwen (26): “Ik ben nu 32 weken zwanger van mijn eerste kindje, een zoontje. Sinds mijn vriend en ik weten dat er een baby aankomt, praten we veel met elkaar over hoe we de opvoeding voor ons zien. Mijn vriend kwam al snel met het idee om ons zoontje zowel in het Nederlands als in het Engels op te voeden.

Deels in het Engels opvoeden

Mijn vriend en ik zijn beide Nederlands. Het is niet dat Engels de moedertaal is van een van ons twee. We spreken het redelijk. We willen ons zoontje deels in het Engels opvoeden, omdat wij denken dat het een enorm voordeel is om van jongs af aan goed Engels te kunnen spreken. Het is immers de taal die over de hele wereld gevoerd wordt. Waarom zouden we hem dat niet geven?

Nuchtere familie

Mijn Limburgse familie snapt hier helemaal niks van. Ze doen zelfs lacherig over ons plan. “Wat denk je dat hij later gaat doen? Wereldster worden? Of de president van Amerika?”, grapt mijn vader dan. Mijn ouders zijn nuchter en hebben de mentaliteit ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Ze vinden dat wij het maar hoog in ons bol hebben, als we denken dat ons kind ooit iets op internationaal niveau gaat doen. Nu denken we dat ook niet per se, we willen hem gewoon een extra vaardigheid meegeven.

Logopedist

Mijn nichtje is logopedist en staat ook niet achter ons plan. Ze snapt onze redenen wel, maar vindt dat wij het Engels niet goed genoeg beheersen om ons zoontje tweetalig op te voeden. Ze vindt dat dit alleen kan als Engels je moedertaal is en ziet op haar werk vaak kinderen waarbij de tweetalige opvoeding is misgegaan. Die kinderen hebben dan bijvoorbeeld dingen aangeleerd die niet kloppen of een verkeerde uitspraak.

Het plan blijft staan

Mijn nichtje heeft dit aan de familie verteld, waardoor ze ons idee nog stommer vinden. Dat vind ik ontzettend jammer, want wat is er mis met je kind iets extra’s willen leren, ook al is het niet helemaal perfect? Wij hebben besloten om er gewoon voor te gaan. Ik mag bijna met zwangerschapsverlof en dan heb ik alle tijd om me goed in te lezen. “Opvoeden in het Nederlands is al moeilijk genoeg”, zei mijn zus, maar daar heb ik maling aan. Ik geloof dat als wij dit willen voor ons zoontje, het ons gaat lukken.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.