Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Lees verder onder de advertentie
Een familie waarbij iedereen perfect met elkaar door één deur kan: wij kennen ze niet. Bijna elke familie kent wel een familielid dat op gespannen voet staat met de christmas spirit. Goed nieuws: hulp is nabij! Wij vertellen je namelijk precies hoe je met deze lastige figuren omgaat. Van je kinderhatende oom tot je betweterige schoonmoeder. En van je überorganisatorische tante tot je puberende Gen Z-neefje. Lees en leer.
Lees verder onder de advertentie
De schoonmoeder die in het onderwijs werkt
Je hebt het getroffen met een schoonmoeder die lief, zorgzaam en een echte kindervriend is. Ze staat altijd voor je klaar als het op oppassen aankomt. Een lot uit de loterij, kunnen we wel zeggen. Helaas heb elk voordeel z’n nadeel. Nu moet je vooral niet al je wijsheden bij voetballers vandaan halen, maar dit keer kunnen we er niet omheen. Je schoonmoeder is namelijk ook nogal bemoeizuchtig.
Lees verder onder de advertentie
“Een ijsje, zou je dat wel doen? Weet je hoeveel suiker daar in zit?”, “Zit ie nou alweer voor de tv?”, “Je mag wel wat strenger zijn, in mijn klas zou ik dat nooit accepteren”. De commentaren vliegen je om de oren. En dat is vermoeiend. “Heb je ervoor doorgeleerd of zo?”, zou je willen roepen, maar ja, ze heeft er écht voor doorgeleerd. Ze werkt namelijk in het onderwijs.
Daarom win je geen enkel argument van Juf Schoonmoeder, die precies weet wat pedagogisch gezien de correcte manier van opvoeden is. Als je dan ook nog een partner hebt die er een handje van heeft om zijn moeder naar de mond te praten, is het hek al helemaal van de spreekwoordelijke dam. “Mijn moeder zei dat we ze dat beter niet kunnen geven.” Grote kans dat je hem het liefst met zijn smoel in de kerstkalkoen duwt als ie zijn moeder nog één keer gelijk geeft.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ga je ermee om?
Dit is Keks beknopte handleiding voor vrede op aarde:
Ene oor in, andere oor uit. Dat doe je als het orakel Juf Schoonmoeder weer eens met haar wijsheden strooit. Knik, glimlach lief en zeg: “Ik doe mijn best.”
Kun je er niet meer tegen en sta je op het punt alle banden te verbreken? Werp dan een blik op de factuur van de kinderopvang. Wedden dat je die keutel dan weer intrekt? Je hebt deze gratis (!!!) oppasheldin nodig in je leven.
En die partner? Zeg ’m dat ie per direct aan jouw kant staat, anders mag hij weer bij z’n moeder gaan wonen. Of je gaat voor dat hoofd in die kerstkalkoen, wat jij wilt.
Deze tekst vond je eerder in Kek Mama Special 4 Warm Winter Feest.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag