Je kunt natuurlijk de hele dag door rennen, maar je kunt ook even stoppen en aan jezelf denken. Daar word je namelijk blijer van.
Lees verder onder de advertentie
FILOSOOF MARLI HUIJER: “We zijn geneigd om te improviseren met de tijd voor zorg, werk en leuke dingen, maar dat levert vaak weinig op. Ik pleit daarom voor een ritme waarop je op een of andere manier die drie onderdelen tot een compositie brengt. Zo weet je zeker dat je momenten van rust hebt om tot jezelf te komen, maar ook gezamenlijke momenten met het gezin, of lol met vrienden.
Lees verder onder de advertentie
Vast ritme
Fiets bijvoorbeeld elke woensdagochtend met een vriendin, drink koffie met je partner op vrijdagochtend, bezoek om de week de bios, ga elke eerste zaterdag van de maand uit tot drie uur ’s nachts. Hoe meer er een vast ritme is, hoe meer ruimte er overblijft om te improviseren – juist omdat je er niet meer over na hoeft te denken.
Lees verder onder de advertentie
Tijd om op te laden
Tijd voor jezelf is tijd om op te laden. Hoe dat wordt ingevuld is voor iedereen verschillend. Maar het is beter om iets te doen wat je leuk vindt dan in je bed te liggen, denk ik altijd. Als het enigszins haalbaar is, dan zouden we een halve dag door de week iets heel anders moeten doen waarmee het lichaam en geest daadwerkelijk ontspannen. Het risico is wel dat vrije momenten toch worden gebruikt om de was weg te werken. Dat is niet de bedoeling: het moet iets zijn waar je rustig van wordt, werkelijk van ontspant en echt gelukkig van wordt.
Lees verder onder de advertentie
‘Alles wat we kunnen doen, willen we ook doen’
Aan het begin van de twintigste eeuw voorspelden wetenschappers dat we nu zeeën van tijd zouden hebben. Er kwam een enorme versnelling aan: in technologieën die ons werk over zouden nemen, in communicatie, in reizen. Maar naarmate die ontwikkelingen toenamen, nam het gevoel van haast ook alleen maar toe. Want alles wat we kunnen doen, willen we ook doen.”
“We zijn bang dat we iets missen, niets te vertellen hebben. Een leven heeft kennelijk pas betekenis als je veel beleeft, veel reist. Maar waarom eigenlijk? Is dat leven ook een prettig leven? Wat maakt het nou uit dat je zoveel beleeft? Dan maar wat minder interessant. Die gedachte kan veel rust en tijd geven.”
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.